torstai 8. tammikuuta 2009

Ylittäjä


Oletteko tavanneet koskaan "ylittäjää"? Minä olen ja vieläpä pahemman laatuisen sellaisen. Mikä se ylittäjä on? Se on Markus Kajon mukaan sellainen, jolle kerrot jonkin asian, ja tämä henkilö löytää omasta elämästään jonkin vastaavuuden ja yleensä vielä pistää aina paremmaksi. Tavallisesti vielä niin, että ensimmäisen lauseen jälkeen et enää itse saa suunvuoroa.

Tuntuvatko tutuilta tällaiset keskustelut tavatessasi "ylittäjän":

1. Sinä: Tulin eilen Turkista.
Ylittäjä: Minäkin olin Turkissa kymmenen vuotta sitten. Silloin siellä oli tosi kuumaa ja ruoka hyvää ja....

2. Sinä: Lapsenlapseni on oppinut puhumaan.
Ylittäjä: Minunkin kissan kummin kaiman lapsenlapsi on juuri sanonut ensimmäiset sanansa.

3. Sinä: Vointini on ollut viime aikoina hyvä.
Ylittäjä: Minä se vasta terve kuin pukki olen ollut. Ei ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen minkäänlaista tautia.

4. Sinä: Ainoastaan tuo selkä on vähän vihoitellut.
Ylittäjä: Niin sehän minullakin, niin kipeä kuin minun selkäni viisi vuotta sitten oli, ei voi olla kellään. Silloin en sängystä meinannut ylös päästä. Lääkärikin sanoi, että...

5. Sinä: En ostanut alennusmyynneistä oikein mitään.
Ylittäjä: En minäkään, en niissä yleensä käykään, mitä nyt ylijäämätavaraa ostamaan, sellaista mikä ei ole edes muille kelvannut.

6. Sinä: Ostin vain ihan jotain pientä, joulukuusenkoristeita ja joululiinan.
Ylittäjä: Joo, kyllä minäkin sellaista pientä krääsää. Sitä krääsää sitten kertyy mahdottomasti nurkkiin, kun aina silloin tulee ostetuksi, kun niitä halvalla saa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vilukissin sivulta piipahdin tänne ja voi hitsi, heti jäin kiinni- olen ylittäjä- tunnustan ;O)
Täytyypä yrittää tehdä parannus, mutta mitään en voi luvata.

Unknown kirjoitti...

Ylittäjiä on aivan ylettömästi, ja Alittajiakin löytyy.

Minä yritän olla Keskittäjä mutten aina onnistu olemaan.

Jotkut Ylittäjistä saattavat kyllä yrittää olla Jakajia.

Sinun juttusi oli niin hyvä ja hauska oivallus, että sitä en ainakaan tällä kommentillani ylittänyt. Onnistuinko keskittämään tai jakamaan?

Paivi kirjoitti...

Tutuimmalta tuntuu oppilaani, joka on ollut alisuorittaja, mutta joka on nyt murrosiän mentyä alkanut ylittää itseään.

Voiko tuon Markus Kajon jutun lukea netistä?

Kirlah kirjoitti...

Sesile: Oikein kun menen itseeni, niin tuntuu ihan kuin minäkin joskus, vaikkei sellaista mielellään tunnustakaan.

Katja Tanskanen: Minusta tuntuu, että keskittämisessä onnistut ja onnistuit. Nyt ainakin onnistuit myös jakamaan ajatuksiani moneen suuntaan.

Mutta on niitä Hävittäjiäkin. Jotkut onnistuvat hävittämään puheenaiheen taivaan tuuliin, nimenomaan jos jotain vähänkin syvällisempää ja asiallisempaa asiaa yrittää puhua. Heti toinen sanoo: kato mun uusia verhoja! Mitäs siinä sitten enää muuta puhumaan. Voihan näitäkin Alittajiksi nimittää.

Kirlah kirjoitti...

Kato nyt tätäkin:
Oppilaan itsensä ylittäminen on erittäin suotavaa ja suuri ilonaihe.

En tiedä missä Markus Kajo on Ylittäjistä kirjoittanut, ilmeisesti jossain Kettusessaan, kuitenkin jo muutama vuosi sitten.
Tuttavani kanssa vain kerran pohdittiin näitä ihmistyyppejä ja hän muisti, että onhan Kajo jossain antanut ilmiölle nimenkin.

isopeikko kirjoitti...

Ei tuo vielä mitään. On niitä vielä tuotakin pahempia ylittäjiä. Sellaisia, jotka aloittavat luttaamalla toisen sanomalla aina ensiksi "Ei tuo vielä mitään."

Anonyymi kirjoitti...

voihan ny...yhdyn Sesileen, saan usein itseni kiinni ylittämisestä ja jopa hävittämisestäkin, varsinkin, jos kesk.kumppanina on sellainen, jota harvoin tapaa ja aika on rajallinen. Voi että. Joudun taas kerran pysähtymään miettimään omaa kuuntelutaitoani, ettei vain ainoastaan kuulisi muttei kuuntelisi, mitä toinen sanoo. Katjasta sanoisin minäkin, että keskittäminen ja jakaminen onnistui ainakin tuossa kommentissasi, heh. Alittajatkaan ei oo kivoja, toki silloin ihminen saattaa puhua enemmään vaikka salaisuuksiaan, jos toinen vaan pysyy hiljaa...toinen puhua pälpättää ja huomaamattaan yrittää paikata hiljaisuutta ja siten saattaa valtakunnan salaisuudetkin päästä esille.

Kirlah kirjoitti...

Isopeikko ja Vilukissi:
Just.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt pistit pahan. Pitää vähän itsetutkiskella. Nokun tota, nokun, nokun..ääh, no, joskus kyllä. Ja tunnen kyllä muitakin.