keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Keväästä tulee jännittävä


No jeps. Olin varustautunut monistein ja kalvoin ja vaikka mitä mukana suomen tunnille illalla. Luulin, että kirjatkin ovat sopivia, edistyneemmille edistynyt kirja, toisille alkeellisempi. Mutta a vot, sitten tulikin tänään pari uutta ihmistä, jotka eivät osanneet vielä sanaakaan, uusiseelantilainen ja latvialainen mies.

Viime kerran osaamiskartoituksen perusteella ajattelin, että vasta-alkajille on sopiva nopeasti edistyvä alkeiskirja. Mutta alkeista aloitteleville se on kyllä tosi vaikea. Ainakin, kun vain puolet ajasta saatoin opettaa heitä. Saa nyt nähdä, saivatko sätkyn jo eka kerrasta.

Sovimme, että ensi kerralla virolaiset tulevat puoli tuntia myöhemmin kuin toiset ja lähtevät samoin puoli tuntia myöhemmin. Heitähän pitää opettaa ihan eri tavalla kuin edistyneitä muita ulkomaalaisia. Tällä tavalla porrastettuna ei tarvitse niin kauaa ihmetellä itsekseen. Ja on minulla asiaa, jota voi opettaa yhteisestikin kaikille. Itse asiassa olisi ryhmässä kolmen eri tason ihmisiä, mutta kahdeksasta henkilöstä ei voi muodostaa enää pienempää ryhmää. Taitaa tulla tosi jännittävä kevät.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mielenkiintoista...miten (tai miksi) eritavalla virolaisia pitää opettaa kuin muita? ihanaalukea tätä blogiasi, kuulen uusia asioita ja opin koko ajan jotakin!

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: Eri tavalla esimerkiksi siten, että kun on katsottu vaikkapa kielioppiasiat, virolaisten kanssa ei tarvitse harjoitella kielioppia yhtä paljon kuin muiden kanssa, koska heillä on esim. ihan samat päätteet kuin meilläkin, samanlaiset vaihtelut sanoissa kuin meilläkin jne. Useimmat asiat he muistavat, kun ovat kerran ne kuulleet.

Minua opettajana auttaa jonkin verran asettua heidän asemaansa se, että olen itse käynyt pari talvea viron kursseilla. Ihan eri asia oli opetella viroa kuin esim. venäjää, jossa ei ole mitään samaa kuin suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä tietysti. En tiennytkään, että samanlaiset päätteet ja vaihteluuitakin on niin kuin meilläkin. Tosi mielenkiintoista! Mäkin olen vähän niin kuin sulla välillä opissa!