keskiviikko 28. tammikuuta 2009

No voi voi


Kyllä on hyvä, kun olin eilen niin ahkera, että valmistelin jo tämän illan suomentunteja. Kun aamulla tulin koululle, luki pöydälläni: Voitko valvoa matikan koetta abeille klo 13-15.

Kauhistuin, sillä olin suunnitellut siinä välissä tekeväni perjantaiksi saksan kokeen abeille, tekeväni kakkosille huomiseksi kokeen ja korjaavani kakkosen kuuntelukokeet ja sitten vielä ajattelin, että olisin valmistellut lisää suomentunteja. No, tässä minä nyt istun ja onneksi sellaisessa luokassa, jossa on nettiyhteys.

Tulin siis tänne kokeen valvontaan omien tuntieni jälkeen. Ensimmäiseksi sisään änkesi myös 4 kasiluokkalaista englanninkoetta tekemään. - Heistä ei ongelmaa. Mutta kun jaoin matikan tehtäviä abeille, huomattiin, ettei ollutkan paperia - siis joku konsuja hakemaan. Kun tuli konsut, huomattiin, ettei ollut kaikille kysymyspaperiakaan. - Siis joku oppilas sitä monistuttamaan.

Kun olivat kaikki ryhtyneet työhön, väitti joku oppilas, että huonoja ovat tehtävät. Eka tehtävää ei voi laskea, kun ei tiedä pitääkö olla miinus vai plus. Kaikki yhdessä päättivät, että miinus!! Mitä minä nyt siihen osaisin sanoa, neljäänkymmeneen vuoteen en ole matikasta kuullut puhuttavankaan!

Jonkin ajan kuluttua samainen oppilas sanoi, ettei sitä voi laskea miinuksella, pitääkin olla plus, ei tule muuten neliöjuurta. Jaha. Kaikki kumit heilumaan, vaihtoivat plussaksi.

Meni vähän aikaa, rupesi joku sanomaan, että tehtävät ovat niin virheellisiä, ettei voi laskea. Niissä on vaikka mitä vääriä merkkejä. No mitä minä siihen, en voi auttaa, laskekaa mitä voitte! Yksi sanoi, ettei kahdessa tunnissa ehtisi muutenkaan laskea kaikkia. Kuulemma liikaa tehtäviä. No voi voi.

Ja mitäs minä. Kivahan tässä on, kun en itse ole matikasta vastuussa. Mutta uskon, että oppilaat ovat oikeassa, nämä ovat kohtalaisen osaavia oppilaita. Harmi, että sattui oman opettajan sairaus juuri heidän viimeiseksi kokeekseen. Ehkä kaikki vielä iloksi muuttuu heilläkin.

5 kommenttia:

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Toivottavasti kerrot tuon omalle opettajalle.

Brad kirjoitti...

that is so pretty.
I love snow.
Brad

Anonyymi kirjoitti...

sulla on ollu oikein päivien päivä! Onko teillä aikaa työaikana tehdä kokeita yms vai teettekö kaikki omalla ajalla, niin kuin pääsääntöisesti omalla ajalla!?

Kirlah kirjoitti...

Hannele: Kaikki kunnossa. Oma ope tuli kouluun, oli tehnty kokeen 39 asteen kuumeessa ja oli tullut pari virhettä.
Oppilaathan ovat tosi hyviä, kun huomasivat virheet.

Kirlah kirjoitti...

vilukissi: vaikea sanoa, mikä on työaikaa, mikä ns. omaa aikaa, opettajilla ei ole kiinteää työaikaa. Ainoastaan viikossa on tietty tuntimäärä, jolla on kiinteä paikka lukujärjestyksessä.

Samaan palkkaan kuuluu tuntien valmistelu, kokeiden teko, niiden korjaus, kaikenlaiset valvonnat, kokoukset, vanhempain illat jne. Ylioppilaskirjoitusten korjaus maksetaan nykyään erikseen oppilasmäärän mukaan, mikä on hyvä uudistus entiseen.

On jokaisen oma asia, milloin työnsä tekee, joku tekee ne koulupäivän aikana tuntien lomassa, joku yöllä, joku aamulla. Joku on nopea, joku hidas, joku tekee työnsä hyvin, joku huonosti, niin kuin joka alalla.