lauantai 17. tammikuuta 2009

Sillisalaattia tämäkin


Torstaina oli ensimmäisen kerran kansalaisopiston suomenopetusta. Kuten arvasin, on ryhmässä monen eri tasoisia opiskelijoita. On virolaisia, jotka osaavat hyvin suomea ja ovat asuneet kauan maassa. On myös venäläisiä, jotka osaavat ja ymmärtävät jonkin verran, mutta tarvitsevat ihan erilaista opetusta. On myös latvialainen, uusiseelantilainen ja turkkilainen, jotka tarvitsevat ihan alkeisopetusta.

Että tästä sillisalaatista nyt sitten saisi jonkinlaista järkevää aikaseksi, on aika haasteellista. Helppoahan opetus olisi, jos kaikki olisivat samanmaalaisia ja samantasoisia, mutta kyllä pitkälle edistyneille pitää olla jotain muuta kuin niille, jotka opettelevat kirjaimia. Jatkossa nähdään, miten käy, tuleeko opetus olemaan kenellekään sopivaa. Samanlainen sekaryhmä kuin saksanryhmäni viime vuosina. Opiskelijoita on niin vähän, että ei voi perustaa kahta ryhmää, mikä olisi aivan ihanteellista.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkin jotain kursseilla tulossa. Nuo pitäisi pistää pikku ryhmiin...

Kirlah kirjoitti...

Sehän se olisi parasta, mutta kun se on jo valmiiksi pikkuryhmä. Aion laittaa ne tasonsa mukaisiin pikkuryhmiin ja opettaa saman oppitunnin aikana vuoron perään kumpaakin porukkaa. Se on ainut järkevä vaihtoehto.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Niin, parittain. Muistan kerran ryhmän, eri asiaa, täysin vasta-alkajajista sellasiin korkeakouluihmisiin...

Rita A kirjoitti...

Jokusen kerran olen luonut tunnille systeemin jossa edistyneemmät opettavat muita. Oppimatskuna itse tekemiäni harjoituksia. Homma toimi ja kaikilla oli hauskaakin.

Paivi kirjoitti...

Tuttua. Opetin yli kymmenen vuotta suomea saksalaisille (palaan joskus taas), ja yleensä joukossa oli kertailemaan tulevia, alkeisiin pakotettuja suomalaisten poikaystäviä ja turistisuomea hakemaan tulleita. Ja sitten niitä, jotka olisivat oikeastaan tarvinneet intensiivikurssin. Taiteiluja, kaikille jotain, mutta ei kenellekään tarpeeksi.

Kaikkea hyvää suomen kurssille!

Kirlah kirjoitti...

Rita: tuo on varmaan hyvä juttu, itsekin olen joskus kauan sitten käyttänyt sellaista. Minusta tuntuu, että oppilaitten on hyvä vähän tuntea toisia ryhmälaisiä paremmin ennen kuin arvaan laittaa toisia opettamaan, varsinkin kun ovat jokainen eri maasta.

Vaikka opettamalla oppii itse asiassa itsekin parhaiten, minusta tuntuu, että monilla on vieläkin ennakkoluuloja sellaista kohtaan.

Kirlah kirjoitti...

Hannele ja Kato nyt tätäkin:
Kovin tutun tuntuista tuo, että on erilaisia ihmisiä ryhmissä.

Sitten ihmiset helposti keskeyttävät, jos heillä on tunne, että eivät saa täsmäopetusta.