maanantai 16. helmikuuta 2009

Pitäisi saada kostaa


Aamulla luokkaan mennessä kauhistuin sanattomaksi, sillä valtavan iso patja, joka haetaan aina vieressä olevalta urheiluhallilta potkiaisiin, oli keskellä luokkaa ja pöydät vielä sotkussa. Minulla oli kakkosluokka, ja he väittivät, että patjan pois vieminen kuuluu ykkösille. Painuin ykkösiä puhuttelemaan, ja he puhisivat kädet puuskassa, että he ovat sen hakeneet, pois vieminen kuuluu kakkosille, näin ovat abit määränneet! Voi auta armias, miten tämä sotku nyt taas selvitetään! (Patja on muuten niin suuri, että sen pois viemiseen tarvitaan koko luokallinen oppilaita).

Meidän on pitänyt joskus takavuosina laatia tarkat yksityiskohtaiset ohjeet potkiais-penkkari-wanhojenpäiväohjelmasta. Kuka tarjoaa kahvit, kuka syöttää ketä, kuka palvelee ja on orjana jne. En tiedä taaskaan missä vippasi, mutta oppilaat väittivät että abit ovat sotkeneet perinteisen järjestyksen, ja siitä aiheutui koko epäselvyys.

On ollut tapana, että jos joku luokka tarjoaa noina päivinä kahvit kaikille, luokka myös itse tarjoilee ne ja hoitaa muut järjestelyt. Nyt abit meinasivat laittaa työt kakkosten niskaan, mutta kakkoset ymmärsivät kieltäytyä. Niinpä potkiaisillan kahvit oli laitettu ykkösten järkättäväksi, jotka uusina eivät tienneet perinteistä. Enkä minäkään asiasta tiennyt, sillä en päässyt koko tilaisuuteen kansalaisopiston tuntien takia.

Patjajupakka nyt ratkesi niin, että minä muistin onneksi, että sama luokka, joka hakee, vie sen myös pois. Se asia saatiin päiväjärjestykseen. Mutta miten ratkaistaan ykkösen katkeruus siitä, että he joutuivat tekemään abeille kuuluvat työt kahvituksessa? Ongelmaa ei muuten olisi, sillä me luokanvalvojat kokoonnumme ensi tilassa tekemään uudet tarkat toimintaohjeet, mutta kun pitäisi saada kostaa! Elina kirjoitti blogissaan myös kostosta. Vallitsee mieliala, että kun mekin jouduimme tekemään, niin saavat nuo muutkin kärsiä.

Otin jo varovasti kakkosten kanssa puheeksi, että ei ensi vuonna sotkua. Arvatkaa mikä oli vastaus! Senhän nyt arvaa. "Kun me kerran ykkösellä jouduttiin siivoamaan kaamea sotku, täytyy saada meidänkin laittaa vahinko kiertämään".
En uskaltanut puhua asiasta vielä ykkösille, mutta uskon että saman suuntaista vastausta saan. He nimittäin joutuivat tekemään aivan mahdottoman rankan urakan siivoamisessa.

Eikä näissä missään ole itse asiassa kyse niinkään siitä, että asiaa ei voisi tehdä, vaan nimenomaan periaatteesta, kuten se patjajupakka. Miten todellakin saadaan koston kierre loppumaan? Ei kai siihen ole muuta ratkaisua kuin että jonkun on oltava niin fiksu, että ei kosta! Täytyy oppia saamaan kiksinsä muista asioista!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

olipas hankala ongelma. mitäs jos suoraan sanoisitte, että jos ette lähde koston kierteeseen, niin teistä tehdään maininta..jaa-a...juhlasalin seinälle, ei ku käytävälle, että tämä luokka vuosimallia se ja se oli niin fiksua porukkaa ja aikuisia, että ymmärsivät katkaista kostokierteen. Tuskinpa tuokaan vetoaa heihin. Ei ole helppoa olla opettaja ja samalla olla vielä valtakunnansovittelijakin.

Rouva Nordman kirjoitti...

Rasittavaa, miten tuollaisiin ns. opetuksen ulkopuolisiin asioihin saa uppoamaan aikaa ja voimia ihan tuhottomasti!

Anonyymi kirjoitti...

Kumma et ope poistui luokasta ja jätti patjan...

Anonyymi kirjoitti...

Tuo sama koston kierre on meidän koulussa. Abit sotkee aulan, kakkoset siivoavat hiki päässä ja jupisevat yhteenpuristettujen hampaiden välistä miten laittavatkaan seuraavana vuonna nykyiset ykköset kärsimään. Olin niiiin sairaan onnellinen, kun mulla vaihtui lukujärjestys sellaiseksi että menin torstaina vasta neljänneksi tunniksi kouluun - abit olivat jo lähteneet möykkäämästä ja yläastetta villitsemästä ajelulleen, ja rauha oli palautumassa kouluun. Tämmöisiä torstaipäiviä tulevaisuuden penkkareihinkin, kiitos! :-D

Villasukka kirjoitti...

Tuo samainen kosto tuli esille pari viikkoa sitten, kun ysit alkoivat suunnittelemaan (tai järjestelemään suunnittelemisen aloittamista) ysigaalaansa. Viime vuotiset eivät saaneet kelvollista ohjelmaa aikaan, joten ei gaalaa ollut. Tämän vuotiset sen taas haluaisivat, mutta se ohjelma. Yritin kovasti puhua sellaisen ohjelman puolesta, joka vielä salista poistuessakin tuntuisi kaikista kivalta, mutta ei... Pitää päästä kostamaan...

isopeikko kirjoitti...

Kielletään kaikki juhlat.

Äijä kirjoitti...

Edelleenkin haikeudella muistan menneitä aikoja, jolloin tuollaisia päättömyyksiä ei ollut...

Abit pitivät hupaisaa ohjelmaa, vanhat tulivat komeissa vaatteissa seuraavana päivänä.

Ei keskusteltu lastentarhatasolla.

Kirlah kirjoitti...

Kyllä tämä joskus tuntuu lastentarhaosastolta. Mutta monethan ovatkin täällä vain päivähoidossa, kun eivät tiedä, mihin muualle menisivät. Mutta kun Suomi tarvitsisi osaavaa porukkaa, että tulevaisuudessakin meillä menisi hyvin...

Ja sitten monet nelikymppisetkin blogeissaan kirjoittelevat, että pitää saada olla lapsellinen. (no joo, ei minustakaan ole aikuista tullut!)

Hannele: ???? Mitä tarkoitat, olisiko minun se patja pitänyt ottaa. Selvennys vielä: Se patja on samanlainen kuin mille esim. seiväshyppääjät putoavat yläilmoista. Siihen todellakin tarvitaan koko luokallinen kantamaan.

Villasukka: Mihin liittyy tuo ysiluokkalaisten gaala? Meillä ei ole sellaista. Onko se vain peruskoulun päättäjäisjuhla?