torstai 28. toukokuuta 2009

Kesä kaikilla onni kaikilla?


Vaikka kevät ja kesä ovat niin odotettuja, on moni haikealla ja apealla mielellä. Kaikki kurssit loppuvat, koulu loppuu, monet kiinnostavat tv-sarjat loppuvat, virastot sulkeutuvat, mikään ei toimi!

Suomessa on ihmisillä kaksi elämää: kesäelämä ja talvielämä. Syksyllä ihmiset alkavat innoissaan kaikenlaisia kursseja, seuraelämä on vilkasta, ei ole mitään, mikä häiritsisi tehokasta työntekoa. Virastoissakin voi saada jopa asiansa hoidetuksi. Yksinäisillä ihmisillä on monenlaisia mahdollisuuksia tavata muita ihmisiä.

Ulkomaalaiset opiskelijani kyselivät minultakin huhtikuussa suomen kurssin loppumisen jälkeen, alkaako heti kohta uusi kurssi. En saattanut sanoa heille, että voi kuulkaa, ei kukaan Suomessa kesällä mitään tee, ei toivoakaan kansalaisopistossa kesäkursseista, kaikkihan lopetetaan jo hyvissä ajoin huhtikuussa. Varmaan vaikea sellaisen ymmärtää, joka tulee ikuisen kesän maasta.

Sellaiselle, jolla ei ole perhettä, ei ehkä vakituista työtä, ei kesämökkiä, ei rahaa tai halua kauheasti matkustella, voi kesä tuntua tuskallisen pitkältä. Ystäviin ei voi ottaa yhteyttä, kun nämä ovat lomalla ja tiiviisti perheensä kanssa tavoittamattomissa, eikä kesämökille saunomaankaan yhtenään tule kutsuja. Omat rakkaat tv-sarjat ovat loppuneet, ruudussa neuvotaan vain grillailua ja kalanpaistoa. Idyllistä ja suurelle osalle sitä oikeaa kesää, mutta onko se enää nykyään kaikkien ihmisten tavoite?

3 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Olet täysin oikeassa, että kesäksi loppuu kaikki; tulee aivan sääli iäkästä äitiäni, jolle jotkut tv-sarjat ovat henki ja elämä ja sitten tämmönen ihminen jätetään ilman niitä (eikä hän huoli dvd:tä, että saisimme hänelle sarjat elokuvina) ja sitten kun lähtee ostoksille kaupunkiin, niin erikoisliikkeet, joissa juuri haluankin käydä ovat monet kiinni juuri kesälauantait,höh. Virastot pyörivät puoliteholla, kurssit loppuvat moness paaikassa JO huhtikuun lopussa. Kyllä, täysin totta, mitä puhuit yksinäisistä ihmisistä! Itse joskus vuonna viisi, kun erosin, koin kesäyksinäisyydet ... voi yhtä juhannustakin...voi voi...(eihän yksinäistä naista nyt kukaan kutsunut kesänviettoon mökille taikka grillijuhliinkaan)

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: Juuri tuota tarkoitan, mitä sanoitkin, ellei juuri itsellä satu olemaan paljon ohjelmaa, jää auttamattomasti kaiken ulkopuolelle. Aina ei jaksa ehkä vain terassilla kaljaakaan käydä ryystämässä tai vain istuskella parvekkeellaan tai omenapuun alla.
Tästä olen kuullut monen valittavan.

Annikki kirjoitti...

sitten on vielä tääkin, että meillä on pitkään kuviteltu, että kesällä kaikki menee sinne mökille pitkäksi aikaa - nyt on pikkuhiljaa älytty, että kesätoimintaa pitää olla kaupungieissakin

toinen seikka on sitten se, että todella monet tapahtumat, museot, näyttelyt on vaan kesällä auki. Ja mikä on se kesä: usein se alkaa juhannuksesta (olen itse ollut suljetun kirkon ovella, jonka kerrottiin aukeavan kesällä, juhannuksen jälkeen siis) - ja sitten se loppuu koulujen alkuun - siinä heinäkuussa ei millään ehdi kovin monessa paikassa pistäytyä! - elokuun loppupuolella ei paljon kannata maakunnissa enää kierrellä, kesä loppui - pääkaupunkiseutu on sitten asia erikseen