lauantai 9. toukokuuta 2009

Jään olemus


Vaikka tiedän, että taiteilijat ja muotoilijat ottavat ideansa luonnosta, yllätyin silti muutama vuosi sitten, kun kouraisin järvestä keväällä sulamispisteessä olevaa jäätä. Sehän oli kuin ilmetty Ultima Thule -lasi Tapio Wirkkalan muotoilemana. Vaikka minulla on ollut 70-luvulta lähtien jäätelökulhoja, laseja ja kermanekka ja sokerikuppi tuota sarjaa, en ollut ajatellut, että se on täsmälleen keväällä sulavan jään kopio.

Mutta annettakoon minulle anteeksi tuo ajattelemattomuus. En ole syntynyt järviseudulla, enkä asunut ihan järven rannalla. Jos on tullut kävellyksi keväällä rannalla, ei ole tullut kouraistua jäätä käpäliin. Ja olen kuullut myöhemmin, että eivät kaikki muutkaan tiedä, että paikalleen sulava jää haurastuu ja tulee puikkomaiseksi. Se näyttää juuri samanlaiselta kuin nuo kuvassa olevat lasiastiat. Tänä keväänä yritin kytätä oikeaa hetkeä kuvatakseni juuri oikeanlaisen jään, mutta olin aina liian aikaisessa tai liian myöhässä.

Kuvan keskiosan jäät on kahmaistu Puulavedestä tänä keväänä tasan viikko sitten. Olin jo hieman myöhässä. Kouraistu jäämöhkäle ei meinannut pysyä kasassa, se on jo tullut tikuiksi, mutta ehkä kuvista saa jonkinlaisen käsityksen jään olemuksesta. Ultima Thule muuten tarkoittaa "äärimmäisenä pohjoisessa olevaa aluetta".

5 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

en ollut muuten minäkään huomannut tuota, vaikka omistankin ultima thulea ja omistanut jo yli 30 v, elikkä pitäisi melko tuttukin olla. taiteilija on seurannut ja havinnoinut luontoa.

Tuula kirjoitti...

Tama olikin mielenkiintoista!

Hannele ihailee kirjoitti...

Hihi, kiva kuvasarja.

isopeikko kirjoitti...

Wirkkalalla on myös sellainen vaasi, joka on syntynyt järveen heitettyjen kivien loiskeista. Tapio heitti ja sen kaveri otti kuvia. Niillä oli kivaa :)

Kirlah kirjoitti...

Paljon on minullakin vielä asioita, joita on ihan nenän edessä, mutta huomaan tarkastella niitä lähemmin vasta yhtäkkiä jonain päivänä. Mutta mitäs siitä, säilyy mielenkiintoa elämän loppuun asti.

Isopeikko: taitaa minullakin olla kaksikin sellaista vaasia. Ja Wirkkalan jokin Seita-astia on ihan kuin keväistä jäätä, ei ole niinkään tyyliteltyä kuin tuo Ultima Thule.