perjantai 13. maaliskuuta 2009

Ruumiineritteitten syöjiä


Mitkä ovat hyviä tapoja, mitkä huonoja? Kuka määrää, miten pitää käyttäytyä? Juuri tänään pulpahti tuo kysymys taas mieleeni, kun joku kaivoi tunnilla nenäni edessä nenäänsä ja kauhukseni pisti klimpin suuhunsa!

Eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun tällaista sattuu. Ja kun ei ilkeäsi sanoa asianomaiselle, varsinkin kun jo lähemmäs kaksikymppisiä ovat räkänsä syöjät. Joskus olen tehnyt niin, että olen muina miehinä katsonut ikkunasta ulos ja sanonut: "Se joka kaivaa nenäänsä, lopettakoon sen!" Muut oikein hätkähtävät, mitä se tuo oikein meuhkaa. Asianomainen on ymmärtänyt kyllä yleensä lopettaa.

Eikä sinne suuhun mene pelkästään nenästä tuleva, vaan kaikki mikä ihmisestä irti lähtee: korvamönkä, korvalehtiin kertynyt kanahka, varmaan napanöyhtäkin, jos ei vaatteita olisi tiellä.

Onko sitten sopivaa haukotella suu ammollaan? Minun mielestäni se on rumaa ja epäkohteliasta. Mutta jos asiasta mainitsee, saa vastaukseksi yleensä hämmästyneitä kysymyksiä: "Miten niin ei saa haukotella?" Puhumattakaan siitä, että yskitään ja pärskitään ilman mitään estoja, toisen kirjojen päälle ja toista kohti. Ja vielä niin kovaa, että varmasti kaikki läsnäolijat huomaavat. Kyllä luulisi, että vähän voisi yrittää pitää nenäliinaa tai edes kättä edessä.

Tästä tuli tällainen iljettävä juttu, mutta kun on alkanut ällöttää. Kun ei millään jaksaisi enää lukiossa tällaista opettaa, kun olisi niin paljon muutakin opetettavaa. Eivätkö nämä tällaiset ole moukkien tapoja. Senkin vielä ymmärrän, jos joskus jollekin epähuomiossa sattuu, mutta kun monet näyttävän kuulevan vasta ensimmäistä kertaa, ettei kannata ruumiineritteitään ihmisten ilmoilla syödä.

11 kommenttia:

Paivi kirjoitti...

Olen joskus yleisissä liikennevälineissä katsellut samaa, tai oikeammin yrittänyt olla katselematta.

Suuhunsa vielä...

Anonyymi kirjoitti...

Huh, aika paha! Kaikkea sitä joutaa opet kestämään!

Ei nyt liity mitenkään aiheeseen, mutta ihmettelin, jotta olenko tullut väärälle sivulle :) Olet näemmä vaihtanut blogipohjan. Tän kommentin voipi poistaa.

Kirlah kirjoitti...

Kato nyt tätäkin: Liikennevaloissa näkee myös kaikenlaista korvan- ja nenänkaivajaa. Ihmiset eivät muista, että he ovat julkisella paikalla, vaikka ovat turvallisesti autonsa sisällä.

Vallaton: Joillakin on ilmeisesti ajatus, että opettajien kuuluukin sietää ja kestää kaikenlaista. Kerran koulun pihalla oli oppilaan vanhempi odottamassa lastaan.
Vanhempi kysyi minulta, miten päivä oli mennyt. Vastasin, rehellisesti sen päivän tuntojen mukaan, jotain siihen tapaan, että olin saanut olla kaatopaikkana tms. Tässä vastaus:
-Sinähän olet ihan sitä varten!!

P.S. Vaihdoin blogipohjan mielen virkistykseksi. Minusta nämä Keisarin uudet vaatteet ovat niin ihania. Saan hyvän mielen joka kerta, kun näen tämän kauniin pohjan.

Anonyymi kirjoitti...

eipä kuulostanut mukavalta eikä varmaan näyttänyt sellaiselta! istuin kerran aamupalapöydässä ventovieraan ihmisen kanssa ja multa loppui nälkä alta aikayksikön...en ollut koskaan aikaisemmin ja toivottavasti en joudukaan näkemään, miten voidaan kaivaa hampaita, haarukalla ja tikulla ja aina kattoa ja tarkastaa saalista ja napata ne suuhunsa takaisin. yyyööök

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Kiinassa vastaava on hyvin yleistä. Ei sen takia että ihmiset sen kummemmin moukkia olisivat, sitä vaan ei pidetä yhteiskunnassa paheksuttavana.

Nenänkaivuuhan kiellettiin Pekingissä ja Shanghaissa taksikuskeilta olympialaisten aikaan ja herätti suurta keskustelua täällä.

Nenänkaivuuta pahempi asia on minusta piereskely, se kun on epämiellyttävämpää samassa tilassa olevalle vaikkei kohti katsoisikaan.

Usein vuorilla konkoillessani joku pyyhältää ohitse ja päästää kunnon paukun, ei se niin kamalaa, onhan tuolla vuorilla tilaa. Se vain hämmentää asiaan tottumattoman.

Eilen sattui viimeksi tilanne jossa naapuri pieraisi. Olin valokuvaliikkeessä ja yhtäkkiä vieresäni oleva kolmikymppinen mies päästi kuuluvan ja erittäin pahalle haisevan paukun; ja jatkoi muina miehinä keskusteluaan.
Asiassa on jotain ihailemisen arvoistakin; kunpa minäkin oppisin olemaan välittämättä mitä muut minusta ajattelevat. Sen soisi kuitenkin ilmentyvän eri tavalla...;)

Hyvää lauantai-iltaa sinulle täältä yöhön painuvasta Hangzhousta.

Jaana.

Kirlah kirjoitti...

Jaana: Sitenhän monet röyhtäilijät puolustelevat, että Kiinassakin röyhtäilyy on "suurin kiitos emännälle". Mutta kun me ei olla nyt Kiinassa.

Kirjoitit, että kun oppisi olemaan välittämättä muista ihmisistä ja siitä, mitä he ajattelevat. Eiköhän kuitenkin ihmisten pitäisi oppia päin vastoin ajattelemaan muitakin ihmisiä ja heidän tunteitaan.

Epäilen, että alun perin ei ole kyse siitä, pidetäänkö jotain moukkana vai epäkohteliaana, vaan yksinkertaisesti siitä, että toisia alkaa oksettaa ja yököttää jonkun nenän kaivu tai piereskely yms.
Tai jos joku on ulkonäöltään kovin ruokottoman näköinen, alkaa muita inhottaa.

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: Juuri tuon takia, että muilta menee ruokahalut ja kaikki muutkin halut, on oltava jonkinlaiset käyttäytymisnormit.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi viisikymppinen insinöörimies teki manikyyriä ja leikkasi kynsiään kokouksessa, ja se saa minun selkäkarvat nousemaan.. Se ääni jotenkin. Hän ei alkuunkaan tajunut, miksi ei sopiva hoitaa kynsiään kokouksen aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo vanhemma vastaus hämmästyttää:
-Sinähän olet ihan sitä varten!!

Jos oppilaat levittävät roskia, sanon, että he saavat jäärä minun kanssa siivoamaan. Joskus yrittävät sanoa, että onhan siivooja.
Silloin sanon, että siivojalla on ihan tarpeeksi tekemistä ilman ylimääräistä roskaa.

Kirlah kirjoitti...

Hannele: Samasta syystä esim. meikkaamista ja itsensä ihailua peilistä eivät monet oppilaat ymmärrä pitää paheksuttavana. Mutta se todella HÄIRITSEE muita. Tai rakastavaisten pussailu kesken tuntia. Näistä on käyty monet kerrat kädenvääntöä oppilaiden kanssa.

Roskaamisesta puheen ollen, samanlaisia vastauksia täälläkin saa. Ei ymmärretä, että ei ole muiden tarkoitus tahallaan roskata.

Anonyymi kirjoitti...

Sitä juuri tarkotin että toivoisin sen ilmentyvän eri tavalla. Toisten ihmisetn huomioonottaminen on toki ensisijaisen tärkeää, tarkoitin vain sillä "ihailullani" että siinä on jotakin primitiivisen ihailtavaa näin suomalaisen ujon piimän näkökulmasta; se että uskaltaa olla oma itsensä. Huonoa käytöstapoja en toki ihaile, en täälläkään. Vaikka kuuluisivat kuinka maan tapoihin.
Toivottavasti ymmärrät sepustukseni...;)

Hyvää iltaa täältä Hangzhousta!