torstai 12. maaliskuuta 2009

Luonnonlahjakkuuksia


Joillakin ihmisillä on hämmästyttävän hyvä looginen ajattelukyky ja siten uuden oppimisen kyky. Olen koko kurssin ajan hämmästellyt, miten etäopetuspaikkakunnalla saksankielinen vaihto-oppilas ymmärtää melkein kaiken, vaikka puhuisimme muiden kanssa suomea. Jos tehdään joitain harjoituksia, joissa on suomenkieliset vihjeet, hän on osannut kirjoittaa niiden perusteella kaiken saksaksi.

Samaa sanoo venäjänope. Opiskelija opiskelee suomalaisten mukana venäjää etäopetuksessa ja on paras koko ryhmässä. Sehän ei sinänsä ole ihme, mutta kun kokeessakin on paljon tehtäviä, joissa vihjeet on annettu suomeksi. Se ei tunnu silti tahtia haittaavan. Ope oli pitänyt täsmälleen saman kokeen kuin suomalaisillekin, ilman että mitään kohtaa oli avustettu saksan kielellä.
Ilahduttavaa tavata aina välillä tällaisia positiivisia ihmisiä.

*********
Kenenkähän tekemä taideteos tuossa kuvassa on? Se on ollut meillä jo parikymmentä vuotta ja vasta muutama kuukausi sitten huomattiin. Lattialaudassa on tuollainen ketun kuva ihan luonnostaan. Valitettavasti aina maton alla, joten ei sitä ole huomattu aiemmin.

9 kommenttia:

Paivi kirjoitti...

Ja sitten jotkut saksalaiset jaksavat väittää, ettei suomea voi oppia.

Clarissa kirjoitti...

kato nyt tätäkin: sitä samaa väittävät nämä suomenruotsalaiset täällä länsirannikolla ja mitä sanovat suomenkieliset ruotsinkielen oppimisesta? Vastaushan tiedetään.

Voi näitä ennakkoluuloja ja voi kun saa olla onnellinen,että oma perhe on kaksikielinen.
Sen olen nähnyt jo monta kertaa, että ulkomaalainen voi oppia meidän molemmat kielemme nopeastikin. Ainakin, jos ovat motivoituneita.

Kirlah kirjoitti...

Ennakkoluulot ovat ilmeisesti ihmisten korvien välissä. Olen opettanut jo monille vaihto-oppilaillemme vuosien mittaan suomea, ja suurin osa on oppinut kieltä hyvinkin nopeasti niin, että ovat tulleet sillä hyvin toimeen ja jopa niin, että kieli on hyödyttänyt heitä jatko-opinnoissa heidän kotimaassaan.
Turhaan suomalaiset itsekin pitävät yllä myyttiä, että muka vaikea kieli.

Anonyymi kirjoitti...

kielenoppimisen näkee myös monista maahanmuuttajista, joskus kun katsoo heidän haastatteluitaan, niin aivan hämmästyy, kun he osaavt nopeasti taivuttaakin suomalaisia sanoja. hämmästyttävää. uskon kans motivaatioon ja sen voimaan. olihan akunis taideteos, itse luontoäidin tekemä.

Anonyymi kirjoitti...

todella mielenkiintoinen "maalaus" lattiassa!!!!!

Rouva Nordman kirjoitti...

Hieno kettu! Minusta on kiehtovaa, miten erilaisissa pinnoissa voi nähdä kuvioita. Varsinkin lapsena löysin niitä kotini paneeleista.

Tuollainen kielellinen lahjakkuus on ihailtavaa ja mielenkiintoista. Olen huomannut, että sitä paremmin ymmärtää mitä enemmän haluaa ymmärtää.

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: Ihailen aina mm. Neil Hardwickin ja roman Schatzin erinomaista suomen kielen taitoa.

Siksi minusta on hämmästyttävää, että jos täällä joku paikallinen ulkomaalainen puhuu vähintään yhtä hyvää kieltä, jotkut ilkeävät vielä väittää, että "ei se osaa suomeakaan".

Jos joka ikinen painotus ei mene ihan nappiin, ei se tarkoita sitä, ettei toinen osaisi yhtään mitään.

Kirlah kirjoitti...

Annikki ja Katilein: olen huomannut meillä useampiakin "taideteoksia". Kun aamulla voimistelen selälläni, näyttää vähän joka kattopaneelissa olevan jokin sorsa tai koira.

-S- kirjoitti...

Ihana kettu. Minä huomaan meidän katossa (maalattu jotenkin oudosti sutien) varmaan jokapäivä uusia kasvoja tai eläimiä tai muuta vastaavaa, mitkä ovat sinne myös ihan sattumalta vain tulleet. Kivoja yllätyksiä :D