torstai 9. lokakuuta 2008

Taas se iso ii


Tietokoneen Word-ohjelmassa on suututtava ominaisuus. Jos kirjoittaa vaikka ruotsia, ohjelma kirjoittaa kaikki i-prepositiot isolla i:llä, koska ohjelma luulee, että englantia siellä väännetään.
Tässä eräänä päivänä kävi jollekin oppilaalle vahingossa niin, että kun hän alkoi ruotsin tunnilla lukea lausetta, joka alkoi: I Sverige... oppilas äänsi: Ai Svärje... Ei muuten mikään ihme, sillä heillä oli ollut ruotsia viimeksi noin vuosi sitten, eli ysiluokan syksyllä yksi ainut kurssi. Unohtuuhan se jo vähemmästäkin.

Automaattisesta tekstiohjelman korjauksesta puheenollen, joskus kun olen saksaa kirjoittanut, ohjelma on tietysti alleviivannut kaikki sanat punaisella. Kun on päästy sivun loppuun, on ohjelma tympääntynyt ja ilmoittanut: toivotonta, tästä ei tule mitään.

5 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Äh, onpa harmillinen ilmiö.

Hymyilytti tuo I Sverige:)

Minua harmittaa tässä tavallisessa kirjoittamisessa ison I:n sekaantuminen pieneen L:llään. Erään blogikaverin nimimerkki on ILL. Hänen kommentissaan siis lukee aina lll. Juu, ja sitten on Richard III (kolmas),

Rita A kirjoitti...

Ups, korjaus - ILL tietenkin pienin kirjaimin ill, mutta aamuhämärässä olen katsonut että pelkkiä tikkuja :D

Kirlah kirjoitti...

Totta. Aiheuttaa monissa asioissa sekaannusta ison i:n ja pikku-l:n samanlaisuus.

Matikanopet muuten tuskailevat nykyään, kun eivät tiedä enää, tarkoittavatko oppilaat lukua 7 vai 1. Uudessa kirjaimistossa ei ole enää ykkösessä väkästä eikä seiskassa pikkiviivaa. Nyt kun ope ei aina tiedä, mistä koulusta oppilas on tullut, eikä sitä onko tälle opetettu vanhan vai uuden kirjaimiston mukaan, sotkeentuvat seiska ja ykkänen aina.

Villasukka kirjoitti...

Harmillista, mutta sen voi korjata - eli Wordissä voi vaihtaa kieltä. Ei ohjelman kieltä, vaan oletettua dokumentin kirjoituskieltä. Nähtävästi sinulla on päällä englanti. Nyt kotona minulla ei ole wordia (OpenOffice), mutta jostain sieltä yläreunasta se oikea paikka löytyy.

Ykkönen ja seiska todellakin sekoittuvat nykyisin, eikä muutenkaan oppilaiden käsialasta tahdo saada mitään selvää.

Kirlah kirjoitti...

Wordin kirjoituskieli onkin helppo vaihtaa, mutta sitten siellä on sellainenkin ihme automaattinen juttu, joka syöttää omia sanojaan sitä mukaa kuin annat kirjaimia.
Kerrankin viiden hengen voimalla yritimme niitä poistaa, mutta ei onnistunut. Kiireessä kun yrittää tehdä, ei löydy mikään yksinkertainenkaan näppäin.