keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Siivouspäivä


Koulun kaikki nurkat ja kolot ovat päässeet täyttymään kaikenlaisesta vanhasta romusta. Vanhoja tietokoneita, kelanauhoja, kasettinauhoja, ikivanhoja oppikirjoja, kaikkea! Yläaste järjesti koko päiväksi tänään siivouspäivän. Koska lukiolla on koeviikko ja ysit ovat Tampereella luokkaretkellä, ei jäänyt kuin kasit ja seiska siivoamaan. Aina yhdelle opettajalle tuli noin 4-5 oppilasta ja jokaiselle porukalle määrättiin koulun jokin kolkka siivottavaksi romusta.

Itse olin aina välillä koevalvonnassa, välillä kieliluokassa vetämässä kaapeista 80- ja 90-luvun vanhoja yo-kokeita, koekansioita, kalvokansioita, nauhoja sun muuta oppilaille keräyspisteisiin vietäviksi. Ala-aulaan oli nimittäin laitettu pisteet, mihin romut kerättiin ja siitä kuorma-auton lavalle. Arvasimme jo etukäteen, että joku pääsee mielipuuhaansa, kun sai repiä ruotsinkirjojen kannet irti pahvinkeräykseen ja itse kirja paperinkeräykseen.

Turhan innokkaasti olivat jotkut repimistyönsä ottaneet. Fysiikanope kertoi, että ensi vuoden ysien fysiikankirjatkin revittiin ja niihin joudutaan liimaamaan kannet takaisin kiinni. No, itsepähän niistä lukevat.

Teknisiä laitteita ei ollut loppujen lopuksi kuin 90-luvulta, sillä edellisen kerran oli päästy hyvin eroon vanhoista diaheittimistä ja muusta toimimattomasta, kun ennen Viron itsenäistymistä olimme antaneet kaiken liikenevän virolaisen ystäväkoulumme Audrun käyttöön. Sinne menivät silloin vanhat englannin oppikirjat nauhoineen ja kelanauhureineen. Sivistyneesti on päästy eroon joistain muistakin oppikirjasarjoista antamalla niitä vuosien mittaan halukkaille itseopiskelijoille.

Vaikka koko päivän kaikki raatoivat hullun lailla, jäi vielä paljon siivottavaa. On paikkoja, joita ei voi toinen opettaja siivota, koska ei tiedä, mitä asianomainen antaa heittää pois. Mutta tulipahan taas paljon uutta hyllytilaa, joihin saa ruveta keräämään tavaraa, jota taas kymmenen vuoden päästä heitetään pois.

Ei kommentteja: