keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Hajanaista höpötystä


Kun tunnit ovat kolmen jälkeen iltapäivällä, on usein epävarmaa, saako niitä edes pitää ja onko siellä yleensä oppilaita. Kaikki luulevat, että koulu loppuu kaikilta jo klo 15, joten kolmelta laitetaan uusintakuulustelut, ylimääräiset kuoroharjoitukset, kaikenlaiset kissanristiäiset. Jos ei mitenkään muuten keksitä enää estää saksanopiskelua, on kolmelta jonkun eläkejuhlat tai läksiäiset ja tietysti siellä pitää olla oppilaitten laulamassa ja opettajat rivissä muuten vain. Tällä tavalla taas on käynyt minulle tällä viikolla. Sitten oppilaat ihmettelevät, mikä oikein on, kun ei saksa oikein meinaa ruveta sujumaan.

Huominen ei ole sen kummallisempi kuin että muiden tuntien jälkeen joudun taas lähtemään kotiin oppilaiden puutteessa, sillä etäopetusoppilaat omasta koulusta ovat nyt Turkissa Comenius-vaihdossa ja toisen paikkakunnan oppilas on biologian tunnilla. Tällä oppilaalla kun on koko talven ollut sekä kuvaamataitoa että biologiaa että saksaa päällekkäin. Innokkaille ja ahkerille oppilaille käy aina niin, että heillä on kaikki aineet päällekkäin, jolloin ei ehdi keskittyä kunnolla oikein minkään opiskeluun. Ahkeria nämä kyllä ovat olleet, ei voi valittaa. Mutta mitään asiaa ei voi vahvistaa, kun on mentävä aina eteen päin niillä kerroilla kun kaikki ovat kuulolla.

Luulin pitkään, että ensi vuoden tunnit ovat järjestyksessä. Mitä kittiä. Tilanne elää joka päivä. Milloin minulle on vain 12 viikkotuntia luvassa, milloin taas ylituntejakin rutkasti. Onneksi kuitenkin on varmistunut, että yläasteen äidinkieltä ei tarvitsekaan ottaa, on vain omien aineiden tunteja.

Meille tulee kouluun taas ensi vuonna kaksi vaihto-oppilastakin ulkomailta. Se on kiva. Ja ennen kaikkea, tekee todella hyvää nuorille nähdä ja kuulla muutakin kuin aina niitä oman luokan valopäitä. Paikkakunnalla kun ei asu muuten ulkomaalaisia, ovat kontaktit ulkomailmaan todella vähäisiä.

3 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Tilanne elää täälläkin vauhdikkaasti. Kuitenkin ensi talvena kielissä vielä tunteja riittää. Kaikki muut haluavat vain vähimmäistuntimäärän joten minulla on paljon, ja kansalaisopiston vanha rakas ryhmä ja vielä alkeetkin! No, onneksi saan ihan ekan kerran open urallani välivuoden ryhmänohjaajan/luokanvalvojan tehtävistä. Kunhan nyt vain saisi nuo lukujärjestyksen kaikki tiedot syötettyä ja tarkastettua ja pääsisi rustaamaan itse lukkareita.

Kirlah kirjoitti...

Villasukalle: Rustaako teillä jokainen itse lukujärjetyksen? Siinä tapauksessa koulun täytyy olla todella pieni. Vai oletko peräti rehtori?

Villasukka kirjoitti...

Ehei, jos jokainen rustaisi itse, voisi olla aikamoinen hullunmylly! Enkä ole rehtori. Ei, meillä on rehtori (tällä hetkellä vt.) yläasteella ja koulutusjohtaja lukion puolella. Jälkimmäisellä on liikaa töitä joten minä jo kolmatta vuotta teen ihan omasta halustani (hullu kun olen) ja maksusta lukkareita. Se on kuitenkin vaan palapeliä ja olisi pelkästäään kivaa, jos ei tarvitsisi syöttää noita tietoja (en luota itseeni, pelkään tekeväni jotain väärin) ja jos nuo kollegat eivät kävisi esittämässä "toivomuksia"....