maanantai 28. huhtikuuta 2008

Yksi tavallinen päivä

Tänään alkoi koulu heti ykkösen kaksoistunnilla englantia, sillä englannin opettaja on koko viikon Puolassa Comenius-projektin loppukokouksessa. Heti kun oppilaat näkivät, että ei ole oma opettaja, arvelivat, että tuo ei kumminkaan mitään englannista ymmärrä ja osa otti suosista kännykkänsä esiin ruvetakseen sillä kirjoittelemaan.

En suostunut muuhun kuin annetun ohjelman läpiviemiseen. Yksi tuli puoli tuntia myöhässä tukka pörrössä ja silmät vielä melkein ummessa. Olen luullut, että kyseinen tyyppi myöhästelee vain minun tunneiltani, mutta näyttää olevan hänellä totuttu tapa.

Saatiinhan me paritehtävät tehdyiksi, kotiläksyt tarkastetuiksi ja kuuntelukin sopivasti loppuun, kunnes musiikinopettaja ilmoitti toisen tunnin alussa, että kaikki kuorolaiset kuoroharjoituksiin. Puolet luokasta hyppäsi ylös ja painui ovesta pihalle. Epäilin ensin, että tahallaan ovat koko seuraavan tunnin poissa, mutta hämmästyksekseni huomasin, että vielä minun omiltakin tunneilta oli ihmisiä musiikkia harjoittelemassa. En kysynyt, mihin nyt harjoitellaan, ihmettelin vaan.

Tänään meni mukavasti sikäli, että jo kahdelta olin pitänyt omat tuntini juuri siksi, että englannin ope oli poissa. Näin ollen kakkoselle oli annettu englannista omatoimista hommaa, jonka he voivat tehdä milloin vain, ja minä sain pitää englannin paikalla omia saksan tunteja. Ei tarvinnutkaan kärvistellä neljään.

Comenius-projekti on siis lopuillaan. Vielä toukokuun puolivälissä lähtee historianopettaja kolmen oppilaan kanssa Turkkiin. Matkaan lähtee sellaisia oppilaita, jotka eivät vielä ole päässeet Comenius-matkalle ja jotka ovat tehneet ahkerimmin talven mittaan projektia. Meillähän on muuten lopputyönä valmistumassa video oppilaiden koulupäivästä, tapahtumista, traditioista jne. Tämä työ on kuitenkin ollut enemmänkin englanninopen heiniä.

2 kommenttia:

Kiva ope kirjoitti...

Kiva vähän kuulla minkälaista Comenius-toimintaa eri kouluissa on.

Täällä järjestetään kesäkuun alussa semmoiset seminaaripäivät, joissa tarkastellaan erilaisten Comenius-ohjelmien toteutumista ja tuloksia, menen sinne kertomaan omasta assistenttiajastani. Hienoa päästä kuulemaan mitä muut ovat tehneet ja kiinnostavia työpajojakin on luvassa. Ja koko lystin maksaa EU. Majoitus yhden hengen huoneessa. Kyllä tällainen tilaisuus pitää heti opiskelijan käyttää hyväksi kun saa kiinnostavaa uutta tietoa ja ilmaisen reissun :)

Kirlah kirjoitti...

Noin kymmenen vuotta sitten minäkin aloin vetää ensimmäistä Comenius-projektia, ja sekä opet että oppilaat olivat innoissaan, että EU maksaa kaiken. Näin pääsi moni sellainen matkaan, joka ei muuten olisi päässyt. Moni ope suostui maksamaan vähän itsekin, että saatiin mahdollisimman monta oppilasta matkaan, samoin moni ope pääsi lähtemään.

Nyt on tullut uutta sukupolvea opettajiksi ja hämmästyksemme on suuri, kun nämä vaativat ihan kaiken pilkulleen korvattavaksi ja vielä virkaehtosopimuksen mukaiset päivärahatkin. Ja mistäs kunta ne maksaa: tietysti Comenius-rahoista. Eli meidän projektin aloittaneiden mielestä on suorastaan moraalitonta ja rikollista, että ihmiset ovat niin ahneita. Aina pääsisi yksi oppilas enemmän matkaan, jos vähän joustettaisiin.

En silti kadu, että itse en päivärahoja pyydellyt. Olen saanut täyden korvauksen: tavannut uusia kivoja ihmisiä, päässyt käymään muuallakin kuin postilaatikolla, saanut lisää kielitaitoa, saanut onnistumisen riemua, kun oppilaat ovat päässeet laajentamaan elämänpiiriään. Tässä vain muutama projektin tuoma positiivinen juttu.