tiistai 15. huhtikuuta 2008

Kiva kiva taas


Kun on valinnaiskielen opettaja, tarkoittaa se sitä, että tunnit on sijoitettu tavallisesti päivän reunatunneiksi. Nytkin pääsin vasta puoli viisi kotiin. Ja kun minulla on ensin klo 13-15 ruotsia, sitten 15-16.30 saksaa samoille oppilaille, ei ihme, jos oppilaat ovat ihan pyörryksissä ja sekaisin. Eivät kyllä niin nukuksissa kuin yleensä joulun tienoilla pimeimpään aikaan. Silloin kun kahdeksasta puoli viiteen kuppaa koululla, tietää todella töitä tehneensä. Patja saisi olla valmiina, ettei yöksikään tarvitsisi laitoksesta poistua.

Tänään etsimme tietokoneluokassa ruotsin valinnaistunnilla tietoja ruotsalaisista juhlapäivistä internetistä. Muuten mukava, mutta koneista ei toiminut monikaan. Luokassa on periaatteessa 12 konetta, joista nykyään vain puolet toimii, kiva kiva taas. Ripottelin oppilaat ympäri taloa eri tietokoneille ja juoksin kuin aropupu kunkin luona. Saahan siinä liikuntaa, mutta olisi minulle riittänyt pelkkä iltaulkoilukin luonnossa.

Paikallisradiossa on pyörinyt monta vuotta eri yläasteen oppilaiden Tiiä häntä -tietokilpailu. Parin ohjelman radiointi oli meidän koululla tänään. Tapasimme opettajia ympäristökuntien kouluista ja kyllä on heikonlainen tulevaisuus monissa lukioissa. Viiden vuoden sisällä tulee oppilasmäärä romahtamaan aivan huimasti, enemmän kuin on ennakkoon ennustettu. Monissa kouluissa tuntui tilanne olevan paljon huonompi kuin meillä. Joku on saanut jo kuulemma kenkääkin, ei onneksi vielä meillä.

1 kommentti:

Kiva ope kirjoitti...

Mä muistan että itsellänikin oli yläasteella usein niin, että aamulla 8-10 saksaa ja sitten 10-12 ruotsia, samaa opettajaakin kaiken kukkuraksi. Meni kyllä usein sekaisin. Iltapäivällä on tietty lisäksi myös todella väsynyt.

Se on tosi epäreilua, että enkun tunnit on mukavina aikoina ja sit saksa just aina reunapaikoilla, nauttisin jos saisin nukkua aamuisin kahdeksaan :)