perjantai 19. syyskuuta 2008

Jäniskö kaivossa


Ainakin jollain oli tänään hauskaa. Vaihto-oppilas oli kuolla nauruun, ja tietysti minun ansiostani, kuinkas muuten! Ensinnäkin hänestä oli kummallista, että minä kuljin vähän väliä tunnin alettua ovella katsomassa, olisiko toinenkin opiskelija tullut. Tätä ei vain näkynyt missään, mutta minä en ottanut uskoakseni. Hänhän nimenomaan sanoi viime kerralla tulevansa. Vaihto-oppilas nauroi niin sydämellisesti ja vakuutteli, ettei se minun syyni ole, jos ei toinen tunnille tule! (Se se nyt vielä puuttuisikin, että minun syyni!)

Toinen syy opiskelijalla oli riemastua, kun hän äkkäsi, että hänhän osaakin englantia paremmin kuin minä. Meillä on mennyt toisenkin opiskelijan mukana ollessa venäjän kielen kanssa solkatessa aikaa niin, että kun olen tähän asti aina helpommin saanut asiani selitetyksi englanniksi kuin venäjäksi, ei oppilas ole ehkä huomannut puutteitani. Nyt hän oikein hypähti tuolilla ja iloitsi sydämensä pohjasta.

Iänikuinen riemun aihe hänellä on ollut myös minun piirustustaitoni, tai siis tuon taidon puute. Mitä tahansa konkreettista opettaessani olen piirtänyt taululle kuvan, mutta lopputulos näyttää aina esittävän jotain muuta kuin mitä on tarkoitus. Tänään huoneen esineitä opeteltaessa näytin kalvolta kuvan. Oppilas kysyikin, että tuo ei vissiinkään ole minun piirtämäni. - No, ei niin.

Onkohan minun piirustustaidossa todella jokin vika? Tavallisestikin jos ei ole pohjoismaiden karttaa äkkiä saatavilla, piirrän Norjan, Ruotsin ja Suomen kartan äkkiä taululle. Meni kauan ennen kuin ymmärsin, miksi se oppilaita huvitti niin suuresti. Asia selvisi abipäivänä jokin vuosi sitten, kun abit olivat karikoineet taitojani ja piirtäneet seinälle sukuelimiltä näyttävät pohjoismaat.

En muista, olenko joskus kirjoittanut, että opiskeluaikana sijaisena ollessani luin oppilaille ruotsiksi tarinaa Kettu kaivossa. Oppilaiden oli tarkoitus kirjoittaa tarina paperille omin sanoin. (Siihen aikaan vielä harrastettiin tällaisia menetelmiä). Kertomuksen tueksi piirsin aina sitä mukaa taululle kuvaa. Lopputulos oli, että jokaisessa paperissa luki otsikkona: Jänis kaivossa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No jokos sulla netti toimii?

Inkivääri kirjoitti...

Hih - ei se mitään, jollei osaa piirtää, kun osaa suhtautua tuloksiin huumorilla:D

Kirlah kirjoitti...

Netin toimivuudesta en tiedä. Ei ainakaan koko viikonloppuna, mutta ei toiminut kaverillakaan.

Nyt juuri kun ajattelin soittaa ja haukkua yhteyden ylläpitäjän, tulikin yhteys ihan heti. Tämä on tätä nykytekniikkaa.

Mitä piirustustaitoihin ja muihin taitoihin tulee, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nauraa ja ihmetellä. Jos rupeaa häpeilemään, sitä saa tehdä aamusta iltaan.