perjantai 4. heinäkuuta 2008

Kuitti on tarpeen


Kirjoittaessani äsken kieliblogini tekstiä haukkumista aakkosittain, yritin maistella sanoja, jotka alkaisivat q:lla ja olisivat nimenomaan haukkumasanoja. Ei tullut mieleen kuin se nuorison käyttämä kirosana, mutta sekin alkaa v:llä. Ja siitä taas ajatukset karkasivat ruotsin kielen sanaan kvitto (äännetään kvittu), ja tarkoittaa kuittia.

Siitä taas muistui mieleeni eräs tapaus viime kesänä ystävien kanssa Ruotsin-matkalla. Olimme rautatieasemalla ostaneet liput ja meillä oli monta vaihtoa bussiin ja junaan. Kuitti oli meille ehdottoman tärkeä, mutta kun lähdimme kassalta, ystäväni huomasi, että kuitti puuttui. Hän pyörähti kannoillaan, kipaisi tiskille, löi nyrkin pöytään ja tokaisi: kvitto!

Tuohon sanaan liittyy toinenkin sattumus aiemmilta vuosilta. Olimme oppilaitten kanssa katsoneet videota, jossa suomalainen liikemies lähtee Ruotsiin Sigtunaan myymään firmansa tuotteita. Mies otti Tukholmasta Sigtunaan taksin, jossa sattui olemaan naiskuski. Kun mies pääsi perille, hän maksettuaan kysyi: "Kan jag få kvittot?"
Tuolloin eräs oppilas ähkäisi: "Oho, kylläpäs heti sitä kysyy!"

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

nytpäs tarinan pistit! hah!