torstai 17. heinäkuuta 2008

Jyväskylän helmiä

Koko viikko on mennyt sukuloidessa.
Olemme näköjään ottaneet oikein ohjelmaamme tutkia samalla sellaisia nähtävyyksiä, joita emme vielä ole nähneet.
Vieressä helmi keskellä Jyväskylän kaupunkia. Tourujoen rannalla on luonnonsuojelualue Kankaan paperitehtaan, nyk. M-Realin vieressä. Tourujoen mutka on tehtaan perustamisen yhteydessä oikaistu ja mutkaan on jäänyt saareke, joka on aivan mahtava retkikohde, kuin pieni aarniometsä. Suosittelen pienenä ihmeenä.


Matkalla Alvar Aalto -museoon löytyi Jyväskylästä toinenkin ihme. Mahtava koski, joka on kuin vahingossa jäänyt luonnontilaan kaiken hulinan keskelle.

Alvar Aalto -keskuksesta on puhuttu paljon eikä koskaan ole ollut tilaisuutta tutustua siihen. Päätimme, että nyt jos koskaan sinne on mentävä, mutta tietysti se oli kiinni juuri maanantaina, jolloin olimme Jyväskylässä. Kun ovella luin, mitä kaikkea siellä sisällä olisi näytillä, alkoi suututtaa entistä enemmän. Samoin oli kiinni sen vieressä oleva Keski-Suomen museo. Tietysti meidän tuuria taas.

Mutta koska nuo museot olivat kiinni, kävimme Harjun näkötornissa ja tutkailimme koko kaupungin ylhäältä käsin. Tyttäreni oli hyvänä matkaoppaana, sillä hän on asunut jo kauan Jyväskylässä ja työnsä puolesta lukenut paljon kaupunkia koskevaa historiaa.

Aamutelevisio-ohjelmat ovat viime viikolla tulleet Jyväskylästä ja eräänä aamuna oli vuorossa Vaajakoskella sijaitseva Naissaari. Tutustuimme myös siihen ja tietysti alueella oli myös turistipyydys, josta ostin kassillisen kynttilöitä tuliaisiksi jatkaessamme matkaa Pohjanmaalle. Ostin myös puisen kaulakorun, jossa on kolme kukkaa. Näytin korua miksi-kyselyiän saavuttaneelle Aatulle. "Kato, mumma osti tällaisen kaulakorun!" "Minkä takia?" oli pojan vastaus. Ja poikahan on oikeassa. Ei joka reissulta tarvitsisi aina ostaa jotain. Ja Vaajakoskesta ja ostoksista puheen ollen: Pandan makeistehtaan myymäläähän ei myöskään voinut sivuuttaa. Kun kerran halvalla sai. Niinhän sulo Vilenkin sanoo aina Tankki täyteen -ohjelmassa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana toi koskikuva! Mikä salaperäinen holvikaari siellä taustalla näkyy?

Kirlah kirjoitti...

Siitä ei ole tietoa, mutta näyttää ihan Grimmin sadun Hannun ja Kertun uunilta.

Anonyymi kirjoitti...

olipa pelottava tulkinta - eikös sinne uuniin aiottu pistää ne lapset! - olisiko proosallisesti nähtynä sillan kaari