torstai 27. marraskuuta 2008

Ei vastuuta mistään


Ensimmäiseksi aamulla taas koko lukio auditorioon istumaan ja kokeeseen. Vaikka oppilaat kutsuttiin luokittain sisään ja yritettiin laittaa etäälle toisistaan saman aineen kirjoittajat, sotkeentuivat pasmat kuitenkin ja sählinkiä ilmeni.

Taas tuli sama oppilas puoli tuntia myöhässä, samoin eilen. Silmät sirrillään ja tukka pörrössä. Saas nähdä, onko hommattu kirjaa, kun maanantaina alkaa uusi jakso. Ei muuten, mutta sydäntä raastavaa on sitten katsoa sitäkin, kun oppilas ihmettelee kurssiarvosanan saatuaan, että miten hän nelosen on saanut. Hänhän on aina hymyillytkin niin kauniisti ja vähentänyt rumien puhumista.

Eilen illalla alkoi tv:ssä uusi sarja, mikä lie nimeltään, jotain sinne päin kuin Sitoutumisen alkeet. Siinä päähenkilön sisar toi niin elävästi mieleen jotkut huolettomat oppilaat: ei minkäänlaista vastuuta itsestä saati toisista. Puhumattakaan että töitä tehtäisiin. Kun silmä välttää, ollaan heti internetissä pelaamassa tai joillain seurustelupalstoilla. Mutta koulussahan he ovat siihen jo hyvin harjaantuneet.

On muuten ihmisiä, jotka eivät koskaan ota vastuuta omista teoistaan, ei missään tilanteessa. Kerran olin ravintolassa ja pöydässä yhdeltä henkilöltä kaatui punaviinilasi. Hämmästyksekseni huomasin, miten henkilö hiissasi lasin hissukseen vieressäistujan paikalle ja järjesteli esineitä muutenkin niin, että näyttäisi siltä kuin joku toinen olisi lasin kaatanut.
Ei voi siis aina syyttää joka asiasta nuoria. Kaikissa ikäluokissa on kaikenlaisia.

2 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Sain keväällä uuden yksityisoppilaan. Hän myöhästyi kahdella ekalla kerralla 45 minuuttia, minkä jälkeen ilmoitin että en valitettavasti voi antaa hänelle enempiä aikoja, minulla kun on muitakin opiskelijoita ja lukujärjestys.

Hirveä esimerkki tuo punaviinin kaataja. Yksi vielä kammottavampi ihmislaji kuin se joka ei ota vastuuta teoistaan on sellainen joka suoraan ja vihaisesti syyttää muita omista tekosistaan.

Eräs tuttavan tuttava on naimisissa sellaisen kanssa. Vanha pariskunta. Kun mies vaikkpa hukkaa avaimensa hän korottaa ääntää ja sanoo: SINÄ sen olet hukannut. (Lapsellista, typerää ja surullista)

Kirlah kirjoitti...

Juu, onhan näitä. Huipuin tapaus on se, kun joskus kauan sitten eräs ajoi autokolarin, jossa rampautui lopuksi ikää. Sanoi syyksi jollekin, että rengas irtosi, huoltoasemalla oli renkaat laitettu kiinni huonosti.
Miten ilkesi? Johan tuosta olisi noussut kova haloo, jos sellaista olisi todella sattunut. On toisaalta ymmärrettävää, että täytyy tuollaisessa tapauksessa löytää helpotusta oloonsa edes muita syyttämällä.