lauantai 8. marraskuuta 2008

Relikti ja iäkkäitä ihmisiä


Taas olen oppinut uuden venäläisen sanan ihan vahingossa. Venäläinen opiskelija kyseli, miksi meillä on koulun hyllyllä nerpa. Lasten leikkipuistossakin on nerpa. Kesti jonkin aikaa ennen kuin käsitin, että opiskelija tarkoitti norppaa. Aloin korjata hänen ääntämystään, kunnes selvisi, että hän oli sanonutkin sanan venäjäksi, eikä siis puhunutkaan väärin äännettyä suomea.

Miksi täällä sitten on joka paikassa norppia? Saimaassa elää enää noin 200 yksilöä tätä saimaanhyljettä, joka on jäänyt järveen tavallaan loukkuun sen jälkeen kun Saimaan yhteys mereen on katkennut. Laatokassakin on oma hyljelajinsa, mutta venäläinen opiskelija väitti, että ne on jo kaikki ammuttu!

Suomen ryhmässä tuli puhetta myös sukulaisista. Kun kerroin, että äitini on 79 ja isäni 82 vuotta vanhoja ja vielä ihan hyväkuntoisia, loksahti turkkilaiselta suu auki ja silmät aivan sepposen selälleen. Hänestä se oli aivan uskomatonta! Molemmat sanoivat, että heidän maissaan 55-65-vuotiaat alkavat olla niin ramuja, että kuolemaa saa ruveta odottelemaan.

No, ei ole kaukana se aika, kun meilläkin viisikymppinen oli ihan ikäloppu. Muistelen vain iäkkäitten ihmisten olemusta minunkin lapsuudessani. Kumaraselkäisiä kepin kanssa kulkijoita oli paljon, eikä juuri kukaan ainakaan yli kuusikymppinen ollut. Isäni on muuten niin virkeä ja hyväkuntoinen, että vielä kesällä oli töissä apuna sisareni kesämökkiä rakentamassa, ainakin kevyempiä töitä tekemässä.

Ei kommentteja: