torstai 7. elokuuta 2008

Dresdenin loistoa


Muistikuvani opiskeluaikaiselta päivän retkeltä Dresdeniin olivat hyvin hatarat: Elbe, siltoja, Zwinger, mahtavia rakennuksia, mutta kaikki harmaata, mustaa, kiviraunioita, jotka kuulemma säilytettäisiin ikuisesti, että ihmiset muistaisivat sodan kauhut.

Hieman epäilevin mielin lähestyin nyt junalla Dresdeniä. Suomalaisilla ei ole vielä tietoa, että Dresden on noussut Saksan turismin kärkeen, mikäli lasketaan turistien yöpymismäärien mukaan. Sitä edellä ovat vain Berliini, Hampuri, Köln, München. Maailman mittapuun mukaan se on noussut kilpailemaan aarteiden ja loiston määrässä Lontoon, Pariisin ja Pietarin kanssa. Olen käynyt Lontoossa, mutta en kyllä muista mitään näin mahtavaa sieltä.

Ja voi hyvä ihme, miten siellä olikin katsomista, mitkä määrät korjaustyötä on tehty. Turisti ei voi kuin haukkoa henkeään nähdessään Frauenkirchen koko komeudessaan. Kirkko on maannut rauniokasana aivan Saksojen yhdistymiseen saakka. Se rakennettiin kivi kiveltä uudelleen vanhojen piirustusten mukaan ja valmistui v. 2004. Näin komeaa luomusta en muista nähneeni kuin Pietarissa.

Kiipesimme jopa ihan Frauenkirchen huipulle, mikä oli aivan urotyö sekin. Ihmeellisintä, että kaverini juoksi kuin nuori eläin portaita ylös, mutta kun piti hotellin portaita kiivetä kolmanteen kerrokseen, ei siitä meinannut tulla mitään.

Tiedän, että mitkään matkakertomukset eivät vedä vertoja itse nähdylle. Ei yksinkertaisesti ole sanoja. August Väkevän rakennuttamassa Zwingerissä eli kesäpalatsissa on valtiollinen taidekokoelma Vanhat ja Uudet mestarit, siellä on aarrekokoelmat Historisches Grünes Gewölbe ja Neues Gewölbe, on patsaskokoelma, posliinikokoelma, kolikkokokoelma jne.

Historiallisia aarteita (Historisches Grünes Gewölbe) emme päässeet näkemään, sinne olisi pitänyt jo Suomesta varata liput. Ajattelimme sitten tyytyä "vain" pienempään. Arvelimme, että ehkä se sitten on jokin pieni huone, mennään sinne kun ei parempaan päästy. Ja taivas, miten paljon aarteita: kultaa, hopeaa, korallia, posliinia, ainakin kymmenen huonetta täynnä. Ei ihminen voi sitä käsittää. Sama yltäkylläisyys ja loisto kaikissa muissakin nähtävyyksissä. Sanat eivät riitä todellakaan kertomaan.

Zwingerissä on myös teatteri- ja konserttiesityksiä. Kävimme itsekin musiikki-tanssiesityksessä, jossa oli yhdistetty monenlaista modernin erikoisella tavalla, klassista balettia ja modernia tanssia sekaisin: Mozartin Papageno, tangoja ym.

Dresdeniin kannattaa mennä, mutta kannattaa ehkä odottaa muutama vuosi. Sitten siellä on vielä enemmän nähtävää. Monissa paikoissa oli nimittäin plakaatti: Korjauksen alainen, valmistuu vuoteen 2010 mennessä.

Olimme toivoneet viileämpää ilmaa. 30 asteen helteessä ei todellakaan jaksa paljoa. Meiltä kului kohtuullisen paljon aikaa mukavissa katukahviloissa oluen ääressä. Myös ruokatauot venähtivät tavallista pidemmiksi. En taaskaan voinut olla vertaamatta entisiin aikoihin, jolloin ei tällaisesta ollut puhettakaan: Gaststätte-nimisissä kuppiloissa juuri ja juuri jotain kahvia oli tarjolla ja perunaa ja harmaata lihasoosia niiden niskaan. Ajat ovat todella muuttuneet.
Kaikki tämä loisto nousee vieläkin suurempaan arvoon, kun muistaa ja tietää, että Dresdenin tuho oli samaa luokkaa Hirosiman hävityksen kanssa.
Kuvassa Dresdenin Frauenkirche.

Ei kommentteja: