sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Mekaanista musiikkia


Tänään kävimme Varkaudessa. Kävimme myös Mekaanisen musiikin "museossa", mikä olikin mahtava kokemus. Kokonainen kartano täynnä erilaisia laitteita mitä uskomattomimpia luomuksia, kahdessa kerroksessa. Opastettu kierros kestää tunnin, ja sinä aikana kuullaan vaikka minkälaista musiikkia erilaisilla vempaimilla soitettuna.

On posetiiveja, erilaisia soittimia, jotka soittavat itse reikäkortin avulla. Uutta oli minulle se, että jotkin tuollaiset reikäkortit eivät toimikaan pienten nypylöiden avulla, vaan ilma kulkee reiän läpi, jolloin kone tietää, mikä sävel kulloinkin on kyseessä. Kuvailtavaa olisi vaikka kuinka paljon, mutta viisainta, kun jokainen käy itse paikalla kokemassa. Voin taata, että pettyä ei tarvitse.

Kokoelma on yksityinen, Suomessa yli 30 vuotta asuneen saksalaisen omistama. Valokuvassa maailman suurin mekaanisen musiikin laite. Sitä varten on perustusta pitänyt vahvistaa ja kattoa nostaa.
Useat laitteet olivat yli sata vuotta vanhoja, mutta on myös laitteita, jotka on rakennettu nykyaikana. Toisessa kuvassa reikäkortti. Monet reikäkortit ovat haitarikirjan näköisiä. Kun halutaan uusi kappale, vaihdetaan vain haitarikirjakasetti.

Ei kommentteja: