keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Alttaritauluja

Alttaritaulujakin on monenlaisia. Pohjois-Karjalassa näimme mm. tällaisia: Ilomantsissa Parppeinvaaran runokylän vaatimattomassa tsasounassa alttarikuvat.

Toisessa kuvassa Ilomantsin kirkosta en huomannut ottaa kuvaa alttaritaulusta, sillä siinä oli kuvattuna tavanomainen aihe Jeesus ristillä. Mutta kirkon muista kuva-aiheista tässä Jumalankuva, joka oppaan mukaan on ainut maalaus, jossa on kuvattuna itse Jumala.

Lieksassa on palaneen puukirkon tilalla uusi kirkko, arkkitehtiparin Raili ja Reima Pietilän suunnittelema. (Sama pari, joka on suunnitellut myös mm. Tampereen Kalevan kirkon). Alttaritaulu on mielenkiintoinen, sillä alttaritauluksi muodostuu risti, jonka takana on vanhan kirkon säilynyt kellotapuli. Risti on suunniteltu niin, että kun katsoo täsmälleen kohtisuoraan, muodostuu rististä ja ikkunan takana olevasta tapulista täsmällinen kuvio.

Aina vain erikoisempaa: Paaterin kirkosta Lieksan Vuonisjärveltä Eeva Ryynäsen suunnittelema erikoinen alttaritaulu. Vasta jälkeen päin huomasin, että alttariveistos on suunniteltu niin, että ikkunan takana oleva kaunis mäntymetsä muodostaa hienon maalauksen. Alttariveistos on liikuteltava, sen alla on pyörät.

2 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Kauniit kuvat! Olikohan jossakin kirkossa A Lindgrenin tekemä alttaritaulu?

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: voi kun minulla on huono nimimuisti. En koskaan muista nimiä, pitäisi googlettaa.