perjantai 5. kesäkuuta 2009

Surströmming

Lähden tästä länteen päin viikonlopuksi, joten katselkaa sillaikaa videota, jossa avataan hapansilakka-purkkia (surströmming). Jossain päin Ruotsia hapansilakkaa vieläkin syödään, mutta haju on todella kuvottava. Silakka valmistetaan tynnyrissä pari viikkoa huoneen lämmössä,ja voi vain arvata, miten kalan siinä tilassa käy.

Hapansilakkajuhlia vietetään yleensä elokuussa, jolloin tulee ensimmäiset uudet silakat. Syödään, perunan, sipulin ja ohuen rieskan (tunnbröd) kanssa. Päälle on pakko ottaa väkevät huikat. Taitaa olla tapa säilynyt vain erikoisuutena turisteja varten.

16 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Kyllä pohjoisruotsalaiset ainakin meidän Ruotsin vuosina into piukkona viettivät surströmming-juhliansa! Melkoisen outo perinne :)! Hyvää reissua ihanaiseen Ruotsiin!

Allu kirjoitti...

En ole koskaan h(m)aistanut, mutta muistan, että asiasta oli kerran kirjoitus täkäläisessä päivälehdessä. Jossain kerrostalossa oli ruotsalainen vuokralainen, joka söi surströmmingiä ja pisti muistaakseni roskapussin rappukäytävään, että naapuritkin saivat tutustua hajuun.

Sauerkraut kirjoitti...

Eihän niillä maitoa siinä ollut, vaan filmjölkiä taisi olla. En ole minäkään hapansilakkaa ikinä maistanut enkä haistanut, mutta ehdottomasi haluan haistaa ja maistaa. Muuten en usko sen olevan noin kamalaa, mitä videolla näytetään!

Annu kirjoitti...

Hapankaali, kyllä se on tasan niin pahaa kuin miltä videolla näyttää, oikeastaan pahempaakin... :)

Muinaisina aikoina, aeF, opiskellessani Ruotsissa muistan lähes liiankin elävästi (yrjö tulee kylään ihan just, kun vaan asiaa muisteleekin...), miten minut onnistuttiin ko. lemulla yllättämään. Olin osakunnalla töissä, keittiössä, ja puuhailin illan päätteeksi pakollisia siivouksia, kun yhtäkkiä - ennen kuin ehdin edes rekisteröidä hajua ajatuksen tasolla - oli laatta lentää. Pikainen täyskäännös ympäri ja eikös koko lafkan pomo vaan seissyt selän takana avattu purkki kädessään (tyhjä sellainen). Idioottimainen virne naamallaan, selitteli aikoneensa nakata keittiön roskiin - tiesi kyllä tasan tarkkaan minkä jäynän finnjävelille teki... Tasan se ainoa kerta, kun muuten mukavalle tyypille huusin kitarisat metrin ulkona nielusta ("ja se purkki täältä ulos ja heti, muutoin löydät sen nanosekunnissa sieltä, minne aurinko ei paista...").

Joten kyllä, SE OIKEASTI HAISEE, USKOMATTOMAN PAHALLE JA USKOMATTOMAN VOIMAKKAASTI. Lienee juurikin se WMD, jota GWB tuossa jokunen vuosi sitten etsiskeli (CIA selkeästi antoi disinformaatiota geografisesta lokaatiosta...) :DDD

vilukissi kirjoitti...

Uskon, että tuoksu (lue: lemu) on melkoinen. Muistan, kun ekan kerran sain lahjaksi ulkomailta ruukussa olevaa juustoa...avasin sen...enhän ollut koskaan edes tiennyt sellaista lemua juustossa olevaksikaan...tyrmistys oli suunnaton, kun olin juuri kuullut sitä makua kehuttavan. meinannut saada kynsien altakaan sitä lemua pois. Juusto oli kyllä ihan hyvää.

kotokiusattu kirjoitti...

He tii surströminji loftar rotin o
smakar stjiit, termen haa man ti ta ein horvil, annas val man mataleido!

Kirlah kirjoitti...

Elina: kiitos matkatoivotuksista, en vain käynyt Ruotsissa asti, pysähdyin jo Pohjanmaalla.

Sauerkraut: usko pois vain, se on vielä kamalampaa, Annukin sen todistaa.

Allu: Hapansilakalla on hyvä kiusata ihmisiä!

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: joo, kyllä uskon, että juustokin voi haista uskomattomalta. Saksassa kerran isäntäväki piti jotain kannellista kuppia selkänsä takana ja sieltä laittoivat jotain leipänsä päälle ja minä ihmettelin, miksi minä en saanut.
Antoivathan he minullekin, mutta käskivät haistaa ekaksi...

Kirlah kirjoitti...

kotokiusattu: jestas kun on vaikiaa murretta. Pitäisi ensin totutella ennen kuin saa selvää.
alun olin ymmärtävinäni, että hapansilakka haisee mädäntyneeltä ja maistuu pa...ta. Mutta loppu jäikin jo salaisuudeksi.

kotokiusattu kirjoitti...

Se ei oo ihan helppoa. Se on KOKKOLAA!!!KOKKOLA SPRÅÅTSI, vapaasti käännettynä; nuo hapansilakat haisee mädäntyneelle ja maistuvat sille ittelle, sen takia täytyy ottaa ryyppy, muuten ei ole ruokahalua!.. menee ruokahalu.. Pappa miin pa sei:He er braa ti kona molemmat srååtsi tå kan an osta va an bihööver tå an er på pitkä lang reiso...

Annu kirjoitti...

Tsiisus, mikä murre... Ok, on se helpompaa kuultuna kuin luettuna , mutta silti. Tai sitten vaan suomenkieliselle ruotsin murteiden kirjoitusasu vaikea muuttaa foneemeiksi, kun prkl ruottalaiset ääntävät(kin) kaiken niin vaikeasti... :D
Mutta ylipäätänsä, useimmat pampas-murteet on jumalattoman vaikeita: vaikka ruotsinkielisessä koulussa olenkin ja ruotsi taipuu sujuvasti, niin silti kun pohjanmaalaiset puhuvat keskenään niin pinnistellä pitää, että edes jonkinlainen ote pysyy takinliepeissä. Tosin närpesiska on kyllä ihan jostain toisesta universumista, ei se ole ruotsia ollenkaan - jopa skånska on helpompaa... :D

Hannele kirjoitti...

Sitä syödään, minäkin syönyt kolme kalaa,
olen ollut kolmessa juhlissa.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Hapankaali on ihan syötävää ja hyvin terveellistä.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Maito juomana surströmmingin kans,
kyllä huikankin saa ottaa.

Hannele kirjoitti...

Filmissä tavallista mellan-mjölk,
vihree paketti, +2% rasvaa.

Kirlah kirjoitti...

Hannele: Olen minäkin syönyt yhden kalan jossain puutarhakekkereissä Ruotsissa. Seuraavana päivänä minulla oli kauhea migreeni. En vieläkään tiedä, tuliko se kalan kuvottavuudesta, voimakkaasta sipulista vai juomista. :D