perjantai 19. kesäkuuta 2009

Että tällainen lapsuus


Löysin Allun blogista 20 sanan listan. Tarkoituksena on kirjoittaa, mitä lapsuusmuistoja nousee ensimmäisenä mieleen kustakin sanasta. Tartuin tehtävään ja aloin muistella, mitä nousee mieleen.

1. Kampa
Hiekkakasalla leikissä mukana kampa, jossa jäljellä enää pari piikkiä.
2. Lintu
Avara peltoaukeama, jonka poikki kuljen alakouluun. Aurinko paistaa ja korkealla yläpuolellani livertävät kiurut. Niitä muuten kaipaan täällä järviseudulla.
3. Meri
Ei kuulunut lapsuuteeni. Ei merkitse minulle mitään.
4. Kitara
Tämäkään ei kuulunut mitenkään lapsuuteeni. Vasta kun tapasin mieheni, näin tällä itse tekemänsä kitaran, jolla hän soitteli.
5. Kello
Keittiön kello. Mielessäni se näyttää puoli yhdeksää, jolloin oli aina kouluun lähdön aika, kuten sitten myös seuraavat 50 vuotta!
6. Oksentaminen
Kerran potiessani mahatautia sänkyni viereen oli laitettu sanomalehti ja sen päälle pesuvati. Aina kun kyökkäilin, osui silmiini lehden sivulta kuva pulleista rusinoista. Tuo rusinakuva tulee nykyäänkin mieleen aina huonovointisuuden iskiessä.
7. Mummo
Minulla oli nuori mumma, en mieltänyt häntä sillä tavalla mummoksi kuin hänen äitinsä, isomummani, joka teini-ikäisenä ollessanikin oli vasta 80-vuotias.
Sana mummo yleensä merkitsi minulle vanhaa kumaraista naista. Vaatteet joko mustat tai mustat valkopilkulliset. Mummoksi mielsin myös erään yksisilmäisen sukulaisnaisen.
8. Kirja
Ensimmäinen koulun kirjastosta lainaamani kirja alakoulussa oli nimeltään Tirlittan.
9. Pipo
Luokkakaverillani oli pipo, jossa oli iso tupsu, kymmenen senttiä läpimitaltaan. Tein itselleni samanlaisen, kylläkin kuviot olivat erilaiset.
10. Matematiikka
Alaluokilla laskennosta aina numeroksi kymppi. Mutta sitten kerran olin sairas ja sinä aikana oli opetettu yhteen- ja vähennyslaskua metreillä ja kilometreillä, esim. 5m+2m=7m. Kun tulin kouluun, en millään käsittänyt, mitä nuo m-kirjaimet tarkoittavat. Yhdessä oli vastauksena 10m ja luulin, että aina kun on luvun perässä m, tulee kirjoittaa 10m vastaukseksi.
11. Metsä
Asuimme metsän vieressä. Olen metsässä paljain jaloin risuja keräämässä äidin kanssa.
12. Ukkonen
Ennen kouluun menoa olin kesällä leikkikentällä. Tuli valtava ukonilma ihan päälle. Pääsimme kotiin tavallista aikaisemmin ja huusin täyttä kurkkua koko kilometrin matkan kotiin.
13. Hiukset
Minulla oli lapsena vitivalkoinen tukka ja tummanruskeat silmät samoin kuin sisarillani. Ihmiset aina ihmettelivät tätä väriyhdistelmää.
14. Veli
Tuntematon käsite.
15. Ikkuna
Yhtenä talvena jäätyi keittiön ikkunaan senttiä paksu jääkerros, joten ei nähnyt ulos siitä ikkunasta kuin jäätä rapsuttamalla.
16. Kalenteri
Ei ollut kalenteria, oli almanakka.
17. Puuro
Mannapuuro voisilmän kanssa, ihanaa.
18. Nenäliina
Kansakouluun piti aina ottaa valkoinen kangasnenäliina. Miehillä oli ruudulliset ja raidalliset kangasnenäliinat ja melkein kaksi kertaa isommat.
19. Kynsilakka
Ei kuulunut lapsuuteen.
20. Taulu
Vintillä huoneeni seinillä oli kipsisiä, ruskeanvärisiä pyöreitä tauluja, lautasen muotoisia. Yhdessä luki Paikkarintorppa, muiden nimiä en muista. Nyt minua harmittaa, että äiti ja isä muuttaessaan ovat heittäneet kaikki muut taulut menemään paitsi yhden, jonka minä olen saanut 1-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Kuvassa on rukoileva tyttö.

5 kommenttia:

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Kivoja muistoja. Hihi, 50 vuotta koulua. Suolaisen meren näin vasta aikuisena, nyt tärkeää, suurella saarellakin asun.
Mukavaa juhannusta!

Allu kirjoitti...

Tirlittan oli muistaakseni meillä näytelmänä. Muistan, että siinä oli jotain loruja, joita aina sanottiin, mutta en muista enää tekstiä.

Kirlah kirjoitti...

Hannele: eikö olekin ollut ankeaa elämää ihmisellä? :D

allu: minäkin muistelen, että alakoulussa näytettiin jotain Tirlittan-näytelmää. Olisiko ollut nukketeatteria.

Rouva Nordman kirjoitti...

Tätä olikin kiva lukea! Minullakin oli tosi nuori mummu, hän tuli nimittäin mummuksi 35-vuotiaana. Aika huimaa.

Tirlittanin ostin kirpputorilta ja luin pari kesää sitten. Jotenkin tykkäsin siitä.

Kirlah kirjoitti...

Noita 35-vuotiaita mummuja ei kyllä kovin tiuhassa ole, mutta tunnen minäkin jonkun.