tiistai 21. huhtikuuta 2009

Kiitettävästi hommaa


Luulin, että työkiireet vähenisivät, kun alkoi kevät ja viimeinen jakso, mutta mitä kittiä. Minulla on opetustuntien osalta helpohkoa, mutta muuta työtä näyttää kerääntyvän kiitettävästi.

Ylihuomenna lähden Pietariin nelipäiväiselle retkelle. Retki on osa ns. Pietarin kulttuurikurssia, jota venäjänope pitää oppilaille. Kurssiin kuuluu myös matka Pietariin, ja sinne saa lähteä aina muitakin kuin oppilaita mukaan. Sunnuntai-iltana tullaan takaisin.

Heti maanantai-iltana tulevat sitten saksalaiset oppilaat suomalaiseen koulujärjestelmään tutustumaan, kahdeksan nuorta opettajansa kanssa kymmeneksi päiväksi. Sähköpostin välityksellä oppilaat ovat jo koko talven olleet heidän kanssaan kirjeenvaihdossa, joten luulisi kaiken sujuvan hyvin. Opettaja tulee minun luokseni asumaan, hän lähtee kyllä jo muutaman päivän kuluttua pois.

En ole vieläkään oppinuut, että oppilaille pitää antaa niin hyvät numerot, etteivät tule uusintakuulusteluun. Tänään tein pitkään uusintakuulustelukokeita, ja jokainen uusija on tietysti tulossa uusimaan eri kurssia, ettei voi vain monistaa kaikille samaa koetta.

Aikaa tuhraantui koulun uuden monistuskoneen kanssakin. Muuten kone on samanlainen kuin entinen, mutta nyt sillä voi skannata ja lähettää skannatun sivun tietokoneelle, jolla voi muokata skannattua tekstiä. Tänään kokeilin sitäkin ja tämä on tosi hyvä juttu etäoppilaita ajatellen. Pari viikkoa sitten olin joutunut skannaamaan omalla pienellä monitoimikoneellani oppilaalle yhden tekstisivun ja lähettämään sähköpostilla, mutta oppilas ei ollut saanut tihrustetuksi siitä oikein mitään selvää. Nyt pitäisi näkyä toisessa päässä hyvin. Paitsi että huomasin tekstin asetusten menneen vinksin vonksin, joten teksti ei tulostu oppilaalle ihan alkuperäisen näköisenä.

Ja sitten vielä se kakkosluokan etäopetussaksa. Olemme lukeneet jo kakkosluokan kaikki kurssit, mutta sain yllättäen opetettavaksi jo tänä keväänä heille yhden kolmosluokan kurssinkin, että ehtivät syksyn yo-kirjoituksiin lukea kaikki tarjottavat kurssit. Tietystikään ei ollut lukemamme kirjasarjan viimeiset kurssit vielä valmistuneet, joten piti ottaa vanha kirjasarja kehiin. Viime kevään siivousvimmassa oli siitä mennyt jo harjoituskirjani roskiin, samoin opettajanmateriaalit. Kuin ihmeen kautta löysin tekstikirjan jostain hävitettävien kirjojen seasta.

En halunnut ostattaa oppilailla harjoituskirjaa kun ei minullakaan ole, joten joudun tekemään joka kappaleeseen muutaman harjoituksen. Tällaista työttömän työtä taas joutuu tekemään. Mutta ei oikeastaan haittaa, teemme paljon yo-tehtäviä, joten harjoituskirjaa ei olisi paljon ehdittykään.

8 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Huh,huh, onpa sulla kyllä hommaa! Onneksi kesälomaankaan ei ole enää kuin hetki aikaa!

Iloa ja valoa!

Vallaton mummeli kirjoitti...

Ihan tässä hengästyy myötätunnosta.

Noniin, mitä tästä opimme? Älä hävitä kirjoja! :)

vilukissi kirjoitti...

On sulla reippaasti hommia! Jää mun tikkuamiset kakkoseksi, vaikka aina itsekin kinuan sen lisäajan perään. Löysin kirpparilta täältä lukion alle v.1970 oppilasluetteloita. Kaipaatko?

Kirlah kirjoitti...

Elina ja Vallaton: Kuulkaa, en minä valittaa meinannut. Halusin vain kuvata, millaista open työpäivään saattaa kuulua, siis muutakin kuin opettamista. En minä ole työn alle uupumassa. Kuten sanottu, opetustunteja ei ole nyt niin paljoa, joten ehtii paremmin tehdä kaikki muut hommat.

Vilukissi: minua ihmetyttää yleensäkin, että joitain luetteloita on kirpparille asti päätynyt. Saattaisin halutakin, sillä minulta on omalta kouluajaltani hävinnyt muutoissa kaikki vuosikertomukset, mitä kadun kamalasti. Samoin hävinneet ovat tämän koulun vuosikertomukset.
Ei todella pitäisi siis mitään heittää pois, vaikka ei juuri nyt tarvitsisi.

Eilen löysin koulun paperinkeräyslaatikosta kasan yhteislauluvihkoja. Juuri niitä, joita aina jonnekin matkalle lähtiessä pitää monistaa tuskalla ja vaivalla. Otin pari vihkoa talteen, mutta kadun, etten ottanut kaikkia. Pitää tänään mennä tonkimaan uudestaan.

vilukissi kirjoitti...

mä käyn uudelleen tänään katsomassa kirpparilla ja laita vaikka tähän vain vuosiluku/luvut, mikä/mitkä sua lähinnä kiinnostaa. Sen takia useampi vuosiluku (kolmeko niitä nyt tulisi, heh), niin käyn katsomassa jäljellä olevat. Tyhmyyksissänmi en hoksannut jo varta niitä. Mäkin ihmettelin,e ttä mistä ovat kulkeutuneet. Itse en ole saanut omaa vuosilukuani (72-75)eikä tokikaan omani nyt ole tallessa, onko koskaan ollutkaan tallessa.

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: 68-70.

vilukissi kirjoitti...

Soitin kirpparille...vesiperä...v.59 - 65 saakka oli ollut luetteloita. Mutta pidän silmäni auki!

Kirlah kirjoitti...

Vilukissi: kiitos joka tapauksessa.