perjantai 20. helmikuuta 2009

Mitäs sitten tulivatkaan


Jo kaksi tuntia minulla on ollut hiihtoloman parasta aikaa. Työt ovat loppuneet ja vielä koko hiihtolomaviikko iskemättömänä edessä. Hieman kiukuttelin itsekseni, että pitkästä aikaa oli utopistisen kaunis auringonpaiste ja juuri tänään minulla olikin muiden tuntien jälkeen abien "tentti".

Ei se muuten olisi kiukuttanut, mutta olin yrittänyt evästää, että yksi yo-vihko tehdään kokonaan kotona ja käydään läpi sitten yhdessä hankalat kohdat. Vain puolet oli tehnyt niin kuin neuvoin, muut sai nuolla näppejään. En ymmärrä, mitä hyötyä on istua ja kuunnella valmiit vastaukset, kun ei ole itse yrittänytkään.

Annoin tilaisuudessa lisäksi koko kieliopin kattavia tehtäviä, joita aloimme tehdä yhdessä. Alussa meni hyvin, mutta sitten tuli puolivälissä väsähdys - ei siis minulle, vaan oppilaille. Tai ei kaikille, mutta joillekin. Alkoi valitus, että eikö lähdetä jo kotiin. Ihmettelen vaan, mitä ihmettä valittivat, eiväthän nämä ole mitenkään pakollisia. Joku ruikutti, että saisi vastaukset ja hän kotona tekisi. No olisi sitten alusta lähtien pysynyt kotona! Tiesihän hän jo etukäteen, että kaksi oppituntia ollaan, siis 1½ tuntia yhteensä. Sinä aikana jos olisi tehnyt intensiivisesti olisi oppinut jo koko ruotsin kieliopin.

No ei minulla ollut niihin valmiita vastauksia, kun ne tehtävät olivat minun tekemiä. En halunnut ruveta ylimääräisesti tekemään vastauksia tehtäviin, jotka viidessätoista minuutissa yhdessä käyden olisivat hoituneet. Puolet tekivätkin ahkerasti, heiltä kyllä hoituikin hyvin.

Milloinkahan ihmiset huomaavat, että aina, jos itse laiskottelee tai jättää jotain tekemättä, se vaikuttaa myös muiden ihmisten tekemisiin. Jos oppilas ei lue ja tee läksyjään, se vaatii opettajalta runsaasti lisätyötä, lisätehtäviä, tuhottomat määrät jotain lisä- lisä- lisä-. Vai onko vain niin, että me olemme paijanneet heitä täällä liikaa. Olisikohan pitänyt suorastaan kieltää tenttiin tulo, että pääsisin itse lenkille ajoissa. Tiedän jo etukäteen, mitä olisi ollut vastauksena: Mutta meillä on oikeus!

3 kommenttia:

kato nyt tätäkin kirjoitti...

Joukkoon mahtuu monenlaisia, ehkä se osa, joka odottaa toisilta valmista, kasvaa joskus. Minä tulen paijanneeksi näitä yksittäisiä oppilaitani, pitäisi oppia siitä pois, kun ei näytä olevan hyväksi.

Hyvää ja rentouttavaa talvilomaa kuitenkin!

Vallaton mummeli kirjoitti...

Hei mutta toihan olisi hieno veto. Tenttiin EI SAA TULLA, paitsi jos haluaa oppia jotain.

kirlah kirjoitti...

Niinpä niin, kaikenlaista mahtuu, ihan kuten muussakin yhteiskunnassa, mihin se siitä sen kummemmaksi tulisi.
Ja kielletty hedelmähän vetoaa aikuisiinkin.
Mutta nyt en ajattele enää yhtään kouluasioita. Alan ajatella vain loma-asioita.