tiistai 5. toukokuuta 2009

Oppilasvaihto ei ole turismia


Tänään oli saksalaisilla oppilailla viimeinen päivä kouluun tutustumista. Eilen kävimme päiväkodillakin, tänään ala-asteella. En tiedä kommenteista, en ole kysynyt. Se vain tahtoo ulkomaalaisia aina ihmetyttää, että kengät otetaan pois luokissa. Kenkärivit (tai oikeammin vuoret) käytävillä ovat ahkerasti kuvauskohteena.

Jo ensimmäisenä iltana viime viikolla onnistuin pelottelemaan jotkut, kun kuulivat, että täällä on susia, karhuja ja hirviä. Mutta mitäs kysyivät, en minä muuten olisi niitä maininnut. Se nyt olisi ihan väärin, jos saksalaiset näkisivät eläviä susia ja karhuja kun en minäkään ole niitä ikinä onnistunut vielä näkemään! Kuten en saimaannorppaakaan, mutta ulkomaalaisille joskus näyttäytyy.

Suomessa oleskelu on sujunut kuten odotinkin. Joku on ihastunut, joku vähemmän ihastunut. Jollekin sattui mukava perhe, jollekin sellainen, jolla ei ilmeisesti voi viettää aikaa vieraansa kanssa ja vieras istuu illat yksin katsoen televisiota. Harmi, kokemuksiahan täältä on tultu hakemaan.
Joku oppilaistani kysyi minulta jo aiemmin, miksi ei ulkomaisia oppilaita majoiteta yleensä leirintäalueelle.

Mitä järkeä siinä olisi? Ei minulla ole mitään mielenkiintoa alkaa majoitus- ja työnvälittäjäksi! Kieliharjoituksen saaminen on minun pyhä päämääräni! Oppilasvaihdossahan on nimenomaan vitsinä se, että oppilaat puolin ja toisin tutustuvat erilaiseen kulttuuriin ja erilaiseen tapaan olla ja ajatella, saavat puheharjoitusta ja sivussa saavat usein elinikäisiä ystäviäkin. Onhan se nyt nähty, miten hulluja päätöksiä EU:ssa tehdään suomalaisten kannalta, kun ei tunneta meidän kulttuuriamme ja erikoisolojamme.

Kuulin viikonloppuna eräältä paikkakunnalta Suomesta, että suomalaiset yläasteen oppilaat olivat matkustaneet johonkin maahan, eivätkä yhden yön jälkeen olleet suostuneet perheeseen enää menemään. Ja kyse oli nimenomaan Comenius-projektista ja toisiin tutustumisesta ja kieliharjoittelusta. Sana levisi niin, että seuraavalla kerrallakaan oppilaat eivät suostuneet enää menemään perhemajoitukseen. Ja syynä ei nimenomaan ollut se, että perhe olisi ollut huono tai epäystävällinen, ei sinne päinkään, vaan liian köyhä!!! Mitä järkeä on opettajan sitten enää opetustyönsä ohessa nähdäkään mitään vaivaa, jos oppilaat ottavat matkan pelkästään turismin kannalta hotellissa loikoillen! Turistimatkoja saa tehdyksi itsekseenkin, ja saa kulkea rauhassa laput silmillään oppimatta mitään koko matkasta.

Tuttua on minullekin, että joka kerta kun lähdetään oppilasvaihtoon, oppilaat pelkäävät perheisiin menoa ja jännittävät sitä, miten pärjäävät kielen kanssa, sehän on luonnollista. Mutta kokemus on osoittanut, että poikkeuksetta jokainen on lopulta ollutkin tyytyväinen, että asui nimenomaan perheessä. On pari tapausta, jolloin oppilaani ovat saaneet elinikäisen kumppaninkin Saksasta juuri oppilasvaihdon ansiosta.

Mutta nyt pidän vähän taukoa oppilasvaihdossa. Tänne olisi tulossa ensi elokuussa pari oppilasta työharjoitteluun, mutta en nyt mistään saa heille majapaikkaa. Kaikki kynnelle kykenevät oppilaat ovat jo majoittaneet, jotkut parikin kertaa. Pidetään vähän taukoa, että sukupolvi ehtii vaihtua.

8 kommenttia:

Meita kirjoitti...

No ensi kertaa minäkin kuulen, että Suomessa luokkiin mennessä otetaan kengät pois!

Rouva Nordman kirjoitti...

Oho, en ole koskaan törmännyt tuollaiseen köyhyys-asiaan. Aika hölmöä. Itse majoittaisin meille mielelläni muutamaksi yöksi jonkun vierasmaalaisen, mutta en tiedä, tahtosivatko tulla, kun meillä on aika ahdasta ja aina kauhea härdelli :)

vilukissi kirjoitti...

Onko ala-asteen oppilailla jotkut tossut ymv., kun menevät luokkaan? Jos ei, niin eikö sukat kastu / likaannu? Tosi mielenkiintoista. Itse en osaisi olla päivät pitkät ulkokengissä, olen joskus jopa säälitellytkin oppilaita.

Kirlah kirjoitti...

Meita ja Vilukissi: en tiedä, miten muissa kouluissa, mutta meillä (samoin alaluokilla) on otettu jo jostain 90-luvun alusta lähtien kengät pois, pian sen jälkeen kun koulu remontoitiin perusteellisesti. aluksi piti oppilailla olla tossut, mutta eivät laiskuuksissaan viitsi pitää, joten tassuttelevat sitten likaisissa sukissa.

Periaatteessahan ei likaa pitäisi tullakaan, kun kengät otetaan pois, mutta ovathan käytävät rapaiset varsinkin keväisin ja syksyisin.

Olen muuten nähnyt televisiossakin monista Suomen kouluista, että käytävillä on kenkävuoria.

Saksalaisille muuten on sekin outoa, että kotona otetaan kengät pois.

Kirlah kirjoitti...

Katilein: Majoita vain, jotkuthan jopa tykkäävät, että on huisketta ja touhua. Ennemminkin monet asiat ovat henkilökysymyksiä kuin kulttuurisia.

Kyllä olen muuten kuullut useammaltakin taholta tuosta köyhyysjutusta. Oli sitä ongelmaa meidänkin koulussa -80-90-lukujen vaihteessa, kun saimme Virosta ystävyyskoulun ja piti majoittua "köyhissä" oloissa, vaikka monien oppilaiden mummoilla ja papoillakin oli vielä esim. ulkovessat.

Rita A kirjoitti...

Opettavainen kirjoitus, ja osuva otsikko!

Allu kirjoitti...

Minusta tuo kenkien riisuminen on fiksu juttu, mutta minä olenkin suomalainen. Saksassa se on tosiaan epähienoa eikä kukaan koskaan riisu meille tullessaan kenkiään.

Kirlah kirjoitti...

Rita: ja nämäkin vain ovat sellaisia pikkuasioita, mutta niistähän kokonaisuus koostuu.

Allu: olen huomannut, että kenkien riisuminen on vaikeaa, juuri sen takia, että se tuntuu heistä epähienolta.

Mutta sitten suomalaisten kannattaisi muistaa sekin, että ei juhlissa oteta kenkiä pois Suomessakaan. Tuntuu erittäin hullulta, jos esim. oppilaitten ylioppilasjuhlissa jotkut miehet ovat puku päällä ja silti sukkasillaan.